Tutkijoiden pulma – Suomesta ei enää löydy riittävästi parrattomia miehiä

Uuden tutkimuksen mukaan miehillä muodissa oleva tuuhea parta lisää naisten kiinnostusta heitä kohtaan. Tutkijoilla on viime aikoina ollut vaikeuksia löytää Suomesta tarpeeksi paljon parrattomia miehiä.

Kotimaa
miesten kasvokuvia parran kanssa ja ilman partaa.
Tutkimuksessa oli mukana kuvat 20 miehestä, joiden puoleensavetävyyttä arvioi 3 000 naista.Markus J. Rantala

Suomalaisilla miehillä on syytä myhäilyyn: Äskettäin julkaistun tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomessa viime vuodet muodissa olleet metsuriparrat houkuttelevat naisia.

– Tutkimuksessa selvisi, että jos miehellä oli tasainen tuuhea parta, se lisäsi puoleensavetävyyttä naisten silmissä. Jos parta oli harva ja huonosti kasvava, se vähensi puoleensavetävyyttä, kertoo australialaisen kollegansa kanssa tutkimuksen toteuttanut evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala.

Useimpien naisten kiinnostusta vähensi erityisesti epätasainen parrankasvu. Jos leukaparta ja viikset eivät olleet kasvaneet yhteen, parta vähensi puoleensavetävyyttä erityisen paljon.

– Lyhyesti sanottuna partaa kannattaa kasvattaa, jos parta kasvaa hyvin. Jos parran kasvu on heikkoa, silloin on parempi ajaa parta kokonaan pois. Tulos ei liene naisille kovin suuri yllätys, Rantala toteaa.

Tutkija muistuttaa, että tutkimuksessa puhutaan aina keskiarvoista.

– Naisten välillä oli luonnollisesti paljon vaihtelua. Poikkeuksiakin siis on.

Yli 3 000 naista arvioi kuvat

Tutkimuksessa oli mukana 20 australialaismiestä, joista otettiin ensin kuva täydessä parrassa. Tämän jälkeen miehet ajoivat partansa ja heistä otettiin uudet kuvat.

On olemassa etnisiä ryhmiä, joilla ei parta kasva ollenkaan.

Markus J. Rantala

Kokeeseen osallistuneet miehet olivat vähintään neljä viikkoa ajamatta partaa.

– Sen jälkeen näytimme kuvia yli 3 000 naiselle ympäri maailmaa. Naisten piti valita samasta miehestä joko parraton tai parrallinen versio.

Rantalan mukaan tulos heikon parrankasvun osalta ei ollut yllätys, koska testosteronin määrä vaikuttaa parrankasvuun.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että myös perimä vaikuttaa parrankasvuun ja on olemassa etnisiä ryhmiä, joilla ei parta kasva ollenkaan. Näitä ovat esimerkiksi Amerikan alkuperäiskansat. Silloin kyseessä on geneettinen ominaisuus, eikä se kerro etnisten ryhmien välisestä erosta miesten testosteronitasossa.

Rintakarvoja ei saa olla liikaa

Samassa tutkimuksessa selvitettiin myös miesten rintakarvoituksen vaikutusta siihen, kuinka puoleensavetäviä he ovat naisten silmissä. Tutkimuksessa miehistä otettiin kuva ennen ja jälkeen rintakarvojen poiston ja naiset arvioivat kuvien puoleensavetävyyden.

Kuten parran, myös rintakarvojen suhteen naisten välillä oli suuria eroja mieltymyksissä.

– Ilmeni, että yleisesti ottaen rintakarvoitus vähensi miesten puoleensavetävyyttä naisten silmissä, mutta poikkeuksena olivat miehet joilla oli rintakarvoja vain nännien ympärillä ja niiden välissä. Heillä rintakarvoitus lisäsi kiinnostusta.

Suuret erot kulttuurien välillä

Rantalan mukaan miehet ovat perinteisesti kasvattaneet partaa, koska se saa leuan näyttämään isommalta ja miehen vanhemmalta. Partatrendit vaihtelevat kuitenkin runsaasti eri puolilla maailmaa.

– Joissakin kulttuureissa suositaan voimakkaita partoja kuten Euraasian ja Lähi-Idän alueilla. Toisissa maissa miehillä ei ole partaa ollenkaan, ja joissakin maissa se vaihtelee muodin mukaan.

Esimerkiksi Suomessa on kyse muoti-ilmiöstä. Rantala kertoo, että jo Baltiassa parrakkaita miehiä on paljon vähemmän kuin Suomessa.

– Osa tutkimuksista tehdään Baltian maissa, koska Suomesta ei ole löytynyt kuvattavaksi riittävästi nuoria miehiä, joilla ei ole ollenkaan partakarvoja. He eivät olisi enää edustava satunnaisotos populaatiosta.

Isoja partoja on kuvattu etenkin historiassa.

Näyttää siltä, että kulttuureissa joissa miesten välinen kilpailu on kovempaa ja ikää arvostetaan, parrat ovat yleisempiä.

Markus J. Rantala

– Nyt tiedetään, että jos näytetään miehestä kuva toiselle miehelle joko parran kanssa tai ilman, parrallinen mies arvioidaan sosiaalisesti dominantimmaksi, uhkaavammaksi, aggressiivisemmaksi ja vanhemmaksi kuin parraton. Näyttää siltä, että kulttuureissa joissa miesten välinen kilpailu on kovempaa ja ikää arvostetaan, parrat ovat yleisempiä.

Sotaparta ja lamaparta

Parran vaikutusta naisiin on tutkittu aiemminkin.

– Tutkimuksissa on näkynyt mielenkiintoinen ilmiö: kun naisille näytetään kuvasarja, jossa kaikilla miehillä on parta ja yhdellä ei, naiset pitävät parratonta puoleensavetävimpänä. Jos taas muilla ei ole partaa ja yhdellä on, pidetään parrakasta puoleensavetävämpänä. Tämä kertoo siitä, että naiset suosivat erilaisuutta.

Ilmiö on Rantalan mukaan yleinen myös muiden lajien naaraiden keskuudessa.

– Koiraan kannattaa erottua massasta, jos haluaa saada naaraiden huomion.

Parroista on tehty menneinä vuosikymmeninä myös sosiologista tutkimusta. Vuonna -76 julkaistussa amerikkalaistutkimuksessa laskettiin parrakkaiden miesten suhteellista osuutta lehtikuvissa.

– Tutkimuksessa havaittiin, että parrakkaita miehiä esiintyi eniten sodan tai laman aikana. Hyvinä aikoina parrattomuus on taas useammin muodissa. Näyttäisi siltä, että muoti-ilmiöt eivät ole täysin sattumaa.