Maakuntajohtaja Pentti Hyttinen ei ymmärrä epäluottamuksen syitä

Pentti Hyttinen aloitti Pohjois-Karjalan maakuntajohtajana 1.9.2001. Tasan neljätoista vuotta myöhemmin Hyttiselle ilmoitettiin, että hallitus esittää hänen erottamistaan. Hyttinen on yllättynyt ja tyrmistynyt. Hän kieltää toimineensa epäasiallisesti.

Kotimaa
Pentti Hyttinen.
Heikki Haapalainen / Yle

Pohjois-Karjalan maakuntahallitus aloitti kokouksensa tiistaina kello 8.00. Iltapäivällä klo 13.45 päätös oli valmis: hallitus esittää maakuntajohtaja Pentti Hyttisen erottamista.

Hallitus teki päätöksensä ulkopuolisella teettämänsä selvityksen perusteella. Sen mukaan Hyttisen toiminnassa ja johtamisessa on vakavia puutteita. Selvityksen viesti oli selvä: henkilöstö ei luota maakuntajohtajaan.

Pentti Hyttinen on tyrmistynyt hallituksen päätöksestä.

– Olen tietysti hyvin hämmästynyt siitä, että vaikka minusta oli tehty kaksi valvontapyyntöä, jotka osoittautuivat aiheettomiksi, tähän samaan prosessiin koplattiin luottamuspulakysymys, Hyttinen sanoo.

– Minulla ei ole tietoa niistä tekijöistä, jotka ovat taustalla.

Hyttinen kertoo olleensa puolen vuoden ajan löyhässä hirressä.

– Hyvä uutinen on, että epäasiallista kohtelua ei löytynyt. Nyt on tärkeää, että asia käydään perusteellisesti läpi.

Tilanne jatkunut vuosia

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Hanna Huttunen (kesk.) kertoo, että henkilöstön luottamuspula Hyttistä kohtaan on syntynyt vuosien aikana.

– Voin sanoa käsi sydämmellä, että kaikki selvitystyö on tehty siinä tarkoituksessa, että saamme aidosti ja oikeasti selville, mikä tilanne täällä maakuntaliitossa on, Huttunen kertoo.

Tässä on kyse työntekijöiden hyvinvoinnista.

Hanna Huttunen

– Tässä on kyse työntekijöiden hyvinvoinnista ja siitä, että se pystyy tekemään sitä tehtävää, jonka kunnat ovat sille asettaneet, Hanna Huttunen kommentoi.

"Aina ei voi miellyttää kaikkia"

Hallitus katsoo, että Hyttisen kuuleminen ja hänen antamansa vastineet osoittavat, ettei hän tunnista virheitä tai puutteita toiminnassaan. Hallitus katsoo, että Hyttinen kyseenalaistaa tehdyt selvitykset ja niissä ilmenneet henkilöstön mielipiteet.

Johtajana minun täytyy huolehtia, että jokainen tekee tehtävänsä kuvauksen mukaista työtä.

Pentti Hyttinen

– Tässä tehtävässä joutuu tekemään vaikeita päätöksiä. Aina ei voi miellyttää kaikkia. Johtajana minun täytyy huolehtia, että jokainen tekee tehtävänsä kuvauksen mukaista työtä, Hyttinen kommentoi.

– On vaikea tehdä korjaavia toimintoja, kun en tiedä, onko kyse jostakin päätöksestä vai olenko sanonut jotain sopimatonta.

– Henkilöstö on ollut siinä uskossa, että aluehallintovirastolle tehdyt valvontapyynnöt ovat totta, Pentti Hyttinen sanoo.