Lepakkoharvinaisuus jarruttaa suurhanketta: Nyt Kuopiossa etsitään papanoita ja perhosten siipiä

Epäilyt suunnattoman harvinaisen lampisiipan esiintymisestä ovat saaneet viranomaiset varmistelukannalle Kuopiossa. Uuden asuinalueen ympäristössä tehdään ainakin kolme lepakkoselvitystä.

luonto
Nainen tiirailee taskulampulla kallion railoja
Antti Karhunen / Yle

Aurinko porottaa korkealta taivaalta ja välillä viskoo vettä. Tiistai-iltapäivä ei ole ihan perinteisin ajankohta lähteä etsimään lepakoita.

– Nyt ei varmasti kuulla lepakoiden ääniä, mutta papanoita ja syömisjätteitä voi havainnoida myös valoisan aikaan, kertoo Kuopion Neulamäessä sijaitsevan vanhan asevarikon alueella lepakkoselvitystä tekevä Tiina Mäkelä Finnish Consulting Groupista.

Syömisjätteillä biologi tarkoittaa perhosten siipiä. Niitä löytyy usein rakennuksista, joissa lepakot oleskelevat.

Mäkelä on asentanut yhdessä biologi Jari Kärkkäisen kanssa varikon alueelle lepakoiden äänien kuunteluun tarkoitetun detektorin ensi yötä varten.

Ainakin kolme tutkimusta

Biologien työ jatkuu kolmen päivän havainnointijakson jälkeen toimistolla. Tarkoitus on purkaa lepakoiden ultraääniä nauhoittaneet tallenteet, ja määrittää mitä lajeja alueella viihtyy. Lisäksi havainnot mahdollisista lepakoiden päivehtimispaikoista merkitään tarkasti.

Vanhan asevarikon alueelle tehtävän lepakkoselvityksen tulokset selviävät kuukauden kuluttua. Vasta selvityksen valmistumisen jälkeen kaupunki pääsee aloittamaan rakennusten purkamisen sekä puiden kaatamisen alueella. Rakennuksissa ja kaadettavissa puissa voi olla lepakoiden lisääntymis- ja levähdysalueita. Kaikki lepakkolajit ovat Suomessa rauhoitettuja.

Vanhan asevarikon alue on osa Kuopioon suunniteltua uutta Savilahden asuinaluetta. Aiemmin varikon alueella on tehty jo yksi lepakkoselvitys, jossa löydettiin vajaat sata lepakkoyksilöä. Epäilyt erittäin harvinaisen lampisiipan esiintymisestä alueella ovat saaneet kaupungin tekemään toisen tutkimuksen samalla alueella.

Pusikoitunut rakennus Kuopion Neulamäessä vanhan asevarikon alueella
Neulamäen vanhan asevarikon alueella on lukuisia vanhoja puurakennuksia, joissa lepakot viihtyvät. Tämäkin rakennus on tarkoitus purkaa.Antti Karhunen / Yle

Kolmaskin lepakkotutkimus on tulossa, kun ensi kesänä selvitetään Savilahden asuinalueeksi suunniteltujen muiden alueiden lepakkolajisto.

Nyt tehtävässä selvityksessä käydään läpi nimenomaan harvennettavat metsäalueet sekä purettavat rakennukset. Tutkimuksen tarkkoja kustannuksia ei kerrota, mutta Kuopion kaupungin metsänhoitajan Seppo Jauhiaisen mukaan kyse on tuhansista euroista. Ensi kesänä tehtävät laajat lepakkoselvitykset maksavat huomattavasti enemmän.

Savilahden alueen osayleiskaava on hyväksytty valtuustossa, mutta kaavasta on tehty kaksi valitusta, jotka käsitellään hallinto-oikeudessa. Valvova viranomainen on antanut jo luvan kaataa puustoa ja purkaa alueen rakennuksia. Rakentamisen on määrä alkaa vuonna 2017.

– Toisen lepakkokartoituksen tekeminen on varmistava toimenpide. Ettei vain tapahtuisi mitään sellaista mitä ei saisi tapahtua, sanoo Jauhiainen.

Selvitysten syynä erittäin harvinainen lampisiippa

Lampisiippaa on tavattu Suomessa varmuudella vain kahdesti aiemmin. Kuopion Savilahden rannalla tehtiin mahdollinen havainto lampisiipasta aiemmin kesällä. Nyt etsitään lisätodisteita erittäin harvinaisen lajin esiintymisestä Kuopiossa.

– Odotamme tuloksia mielenkiinnolla, Mäkelä sanoo.

Jos lampisiippahavainto varmistuu oikeaksi, sillä saattaa olla vaikutuksia Savilahden asuinalueen rakentamiseen. Jauhiainen kuitenkin muistuttaa, että lepakot lentävät suurella alueella ja Neulamäen rinne on tarkoitus säilyttää koskemattomana.

– Selvityksen jälkeen keskustelemme valvovan viranomaisen eli ELY-keskuksen kanssa tilanteesta, Jauhiainen lupaa.