It-alan kysyntä suurta itärajalla – työntekijöistä pulaa

Etelä-Karjalassa on niin suuri pula it-ammattilaisista, että alan yritykset ovat lyöttäytyneet yhteen kehitysyhtiön kanssa löytääkseen osaajia. Erityisesti koodaajille löytyy töitä.

Kotimaa
Työntekijä katsoo tietokonemonitoria.
Petri Aaltonen / Yle

It-sektori on suuressa kasvussa Etelä-Karjalassa ja osaajista alkaa olla pula, siitä huolimatta että seudulla koulutetaan osaajia alalle. Kehitysyhtiö Wirma etsii neljän it-alan yrityksen kanssa osaajia alueen ulkopuolelta pian käynnistyvällä rekrytointikampanjalla. Kampanjaan olisi enemmänkin halukkaita yrityksiä.

– Näillä yrityksillä on yhteensä auki 85 työpaikkaa, mutta toki alueella niitä on vielä paljon enemmän, kertoo markkinointiviestintäpäällikkö Katja Tiikasalo Wirmasta.

– Kokonaislukua on vaikea sanoa, koska osa palvelualojen tehtävistä lasketaan ITC-alaan. Siksi Etelä-Karjalassa on kaikkiaan noin 800 alan työpaikkaa. Suurin tarve on ohjelmistopuolen osaajista, tarkemmin koodareista, kertoo Wirman asiantuntija Lauri Haiko.

Esimerkiksi Lappeenrantaan levittäytynyt pankki- ja vakuutusalan it-yritys LTC-Otso on ilmoittanut rekrytoivansa vuoden loppuun mennessä 50 työntekijää.

Yrityksissä on huomattu, että ne kilpailevat samoista paikallisista työntekijöistä. Haikon mukaan alueen kilpailukyky heikkenee, jos alueelle ei tule ulkopuolelta uusia työntekijöitä.

Yhteistyöllä halutaan myös valmistautua alueen oman osaajatuotannon loppumiseen.

– Alue ei ole pian enää omavarainen, kun Saimaan ammattikorkeakoulu lopetti tietotekniikan opettamisen, ja jos yliopisto ei nosta paikkamääräänsä. Yritysten kilpailukyky laskee ja kustannustaso nousee, kun työntekijöitä pitää etsiä alueen ulkopuolelta.

Juttua on korjattu 2.9. kello 9.01. It-alalla on kaikkiaan 800 alan työpaikkaa. Auki on 85 työpaikkaa.