Azerbaidžanilainen tutkiva toimittaja sai pitkän vankeustuomion

Khadija Ismailova, 39, tuomittiin muun muassa kavalluksesta ja veronkierrosta.

Ulkomaat

Azerbaidžanilainen oikeus langetti tiistaina tunnetulle tutkivalle toimittajalle 7,5 vuoden vankeustuomion talousrikoksista. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet laajasti Khadija Ismailovan oikeudenkäyntiä.

Ismailova ja hänen tukijansa ovat sanoneet syytteiden olevan kosto siitä, että hän on raportoinut presidentti Ilham Alijevin ja tämän lähipiirin epäillystä korruptiosta.

– Olemme eri mieltä tuomion kanssa ja aiomme valittaa siitä. Tuomio ei ole oikeutettu, se oli määrätty etukäteen, Ismailovan asianajaja Fariz Khamazly sanoi uutistoimisto Reutersille.

Bakulainen oikeus tuomitsi Ismailovan kavalluksesta, laittomasta liiketoiminnasta, veronkierrosta ja asemansa väärinkäytöstä.

– Ismailovan ainoa rikos oli tutkia korkean tason korruptiota rohkeasti ja sinnikkäästi, sanoi Toimittajat ilman rajoja -järjestön edustaja Johann Bihr.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Azerbaidžanin hallitus on pannut opposition entistä ahtaammalle sen jälkeen, kun Alijev valittiin kolmannelle presidenttikaudelleen vuonna 2013.

Aiemmin tässä kuussa tunnettu aktivistipariskunta sai pitkät vankeusrangaistukset oikeudenkäynneissä, joita niin ikään kritisoitiin poliittisiksi. Myös useita muita toimittajia on tällä hetkellä vankilassa.

Alijev nousi öljynviejävaltion johtoon isänsä Heidar Alijevin jälkeen vuonna 2003.

Lähteet: AP, AFP, Reuters