Ecuadorilla suunnitelmia Assangen salakuljettamiseksi ulos Lontoosta – muun muassa leninkiin pukeutuneena

Assangea epäillään raiskauksesta Ruotsissa, ja hän pakeni Ecuadorin suurlähetystöön kesällä 2012 välttääkseen luovutuksen Ruotsiin.

Ulkomaat
Julian Assange kuvattuna helmikuussa 2012 saapuessaan oikeusistuntoon Lontoossa.
Julian Assange kuvattuna helmikuussa 2012 saapuessaan oikeusistuntoon Lontoossa.Facundo Arrizabalaga / EPA

Ecuadorin viranomaiset harkitsivat Wikileaks-vuotaja Julian Assangen salakuljettamista ulos Lontoon-suurlähetystöstä, kertovat uutissivusto Buzzfeed UK (siirryt toiseen palveluun) ja sanomalehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun). Buzzfeed-sivuston toimittaja on nähnyt salaiseksi leimattuja dokumentteja, joissa pakosuunnitelmia luonnostellaan.

Ecuadorin suurlähetystön henkilökunta harkitsi Assangen salakuljettamista brittipoliisien ohi muun muassa naisen valeasussa leninkiin pukeutuneena, hänen hypyttämistään kattojen kautta helikopterin laskeutumispaikalle tai hänen sulautumistaan tavaratalo Harrod´sin ruuhkiin. Assange haki poliittista turvapaikkaa Ecuadorin suurlähetystöstä kesällä 2012, ja hän on asunut siellä siitä lähtien.

Ecuador on myös harkinnut Assangen nimittämistä YK-suurlähettilääkseen ja kuljettamista pois suurlähetystöstä diplomaattisen koskemattomuuden nojalla. Pakosuunnitelmien lisäksi dokumentit paljastavat kitkaa lähetystön henkilökunnan ja Assangen välillä ja henkilökunnan huolen Assangen psyykkisestä terveydestä.

Ecuadorin suurlähetystön henkilökunta ja turvamiehet seuraavat Assangen toimia minuutti minuutilta ja kirjoittavat hänestä päivittäin raportteja. Assange tai Ecuadorin suurlähestystö eivät ole halunneet kommentoida pakosuunnitelmia Buzzfeedille tai The Guardianille. Dokumenteista kertoi ensimmäisenä Fokus Ecuador (siirryt toiseen palveluun).

Assangea epäillään raiskauksesta Ruotsissa, ja hän pakeni suurlähetystöön välttääkseen luovutuksen Ruotsiin. Assangen on kertonut pelkäävänsä, että Ruotsi luovuttaisi hänet Yhdysvaltoihin.