1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

SR: Ruotsin keskustan ja kristillisdemokraattien rivit rakoilevat pahasti Nato-kysymyksessä

Puolueet tekevät lopulliset linjauksensa puoluekokouksissa.

Ruotsin pienten porvaripuolueiden, keskustan ja kristillisdemokraattien, puoluehallitukset ilmoittivat tiistaina myönteisestä kannastaan Ruotsin Nato-jäsenyyteen. Puoluehallituksien rivit kuitenkin rakoilivat kysymyksessä pahasti, Ruotsin radio (SR) kertoo (siirryt toiseen palveluun).

SR:n lähteiden mukaan kristillisdemokraattien puoluehallituksen äänestys Nato-kannasta oli äärettömän tasainen. Nato-jäsenyyttä puolustava tuore puheenjohtaja Ebba Busch Thor sai vastaansa raskaan sarjan poliitikkoja, kuten ensimmäisen ja toisen varapuheenjohtajansa.

Myös keskustan riveissä oli hajontaa. SR:n mukaan viidesosa puoluehallituksen jäsenistä vastusti myönteistä Nato-kantaa. Puolueet tekevät lopulliset linjauksensa puoluekokouksissa. Keskustan puoluekokous pidetään syyskuussa ja kristillisdemokraattien lokakuussa.

Ruotsin kaksi muuta porvarillista oppositiopuoluetta, maltillinen kokoomus ja kansanpuolue kannattavat Nato-jäsenyyttä. Ruotsin hallituksessa istuvat sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue ovat sen sijaan torjuneet Nato-jäsenyyden. Myös ruotsidemokraatit (siirryt toiseen palveluun) on vastustanut sitä.