1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat kampanjoi poliittisten naisvankien vapauttamiseksi – #FreeThe20

Yhdysvaltain kampanja linkittyy Pekingin julistuksen 20-vuotismerkkipäivään. Siinä 189 maata sopi naisten oikeuksien edistämisestä.

Ulkomaat

Yhdysvallat on käynnistänyt kampanjan poliittisten mielipiteidensä tai toimintansa vuoksi vangittujen naisten vapauttamiseksi. #FreeThe20-kampanjassa nostetaan esille erityisesti 20 mielipidevankia. Ensimmäisenä vuoron sai kiinalainen ihmisoikeusasianajaja Wang Yu.

– Wangia on häiritty, uhkailtu ja mustamaalattu valtion mediassa työnsä vuoksi. Heinäkuun 9. päivänä hänet ja hänen miehensä pidätettiin, kampanjan käynnistänyt Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Samantha Power sanoi.

– Hän sanoi: ´Totuutta ei voi enää salata´. Nostamalla Wangin tapauksen esille tänään ja muiden hänen kaltaistensa naisten tapaukset lähipäivinä, aiomme auttaa häntä ja muita paljastamaan osan totuudesta.

Yhdysvaltain kampanja linkittyy Pekingin julistuksen 20-vuotismerkkipäivään. Siinä 189 maata sopi naisten oikeuksien edistämisestä. Power esittelee yhden naisvangin kohtalon joka päivä tulevina 20 päivänä.

– Vapauttakaa nämä 20 naista, niin vapautatte lukemattomia heidän kaltaisiaan naisia ja tyttöjä kaltereiden takaa. Nämä 20 naista edustavat vain murto-osaa epäoikeudenmukaisesti vangituista naisista, Power sanoi.

Listalla on Wang Yun lisäksi kaksi muuta kiinalaisnaista, kolme etiopilaaisnaista ja kaksi azerbaidžanilaista naista. Sitä ei kuitenkaan ole suunnattu mitään tiettyä maata vastaan, Power sanoi.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi