Harvinaista hamppuöljyä tuotetaan nyt Oulun seudulla

Yksi erikoisimmista viljelykasveista Pohjois-Suomessa on hamppu. Siitä saatavan hamppuöljyn tuottaminen on täysin luvallista, ja ensimmäiset erät on juuri saatu lähiruokamarkkinoille Oulun seudulla.

hamppu
Maatalousyrittäjäksi opiskeleva Sanna Siira on saanut lähimarkkinoille harvinaisen hamppuöljyn.
Maatalousyrittäjäksi opiskeleva Sanna Siira on saanut lähimarkkinoille harvinaisen hamppuöljyn.Arto Veräjänkorva / Yle

Hamppupelto sijaitsee jossakin Tyrnävän lakeuksilla. Viljelijä Jyrki Siiran mukaan peltoa ei tarvitse erityisemmin piilotella, sillä hasiksen polttajien on turha etsiä öljyhampusta huumaavia ainesosia.

– Ei mitään salattavaa, Jyrki Siira naurahtaa.

– Sitä lupautuu testauksiin, ELY-keskus saa ottaa näytteitä kasvukauden aikana. Jos siinä jotain on, kasvusto pitää tuhota.

Hamppua viljelee ja siitä öljyä tuottaa Tyrnävällä sisaruspari, jota kiinnostaa uuden tuotteen maku ja hyödyllisten rasva-aineiden koostumus.

– Siskohan tämän keksi. Arvioitiin, että hyvänä kesänä tarvittavat 120 kasvupäivää voivat täyttyä. Viime kesänä se onnistui. Tämä kesä oli huono.

Hamppu on hyvää ravintoa

Maatalousyrittäjäkksi Muhoksella opiskeleva Sanna Siira innostui hampusta luettuaan sen terveellisistä rasva-aineksista. Hän puhui veljensä ympäri sen viljelijäksi.

Öljyhampusta jalostetaan lähinnä vain ruokaöljyä, mutta sen siemeniä ja rouhetta syödään myös sellaisenaan esimerkiksi jogurtin kanssa.

– Tämä sisältää kaikki kaksikymmentä aminohappoa, joita ihminen tarvitsee. Lisäksi tässä on runsaasti omega 3-, 6- ja 9-rasvahappoja, gammalimoleenihappoa, ja se on myös erittäin hyvä E-vitamiinin lähde, Sanna Siira selostaa.

Asiakkaat lähimarkkinoilla

Sanna Siira syöttää hampunsiemeniä myös oman Linnunradantilansa siipikarjalle, joka munii omega-munia. Hamppua syövät myös lihantuotantoon tarkoitetut, maailman suurimmat kanit, Belgianjätit.

Kylmäpuristettu, vihreä hamppuöljy muistuttaa ulkoisesti oliiviöljyä, mutta sillä on muista ruokaöljyistä poikkeava oma makunsa. Sanna Siira sai lähipiiriltään niin vuolaita kiitoksia öljyn mausta, että rohkeni ryhtyä tuotteistamaan sitä myyntiin.

– Makua voisi kuvailla pähkinäiseksi, ja siinä on hieman ruohomainen maku.

Asiakkaat Sanna Siiralle ovat löytyneet Reko-lähiruokayhteisöstä Oulun seudulta. Jatkossa hän aikoo kokeilla omalla tilallaan myös yrttiviljelyä, jolla hamppuöljyyn saisi uusia makuvaihtoehtoja.