Ylen kirjeenvaihtaja Münchenissä: Saksalaisten tuki pakolaisille laajaa

Eteläsaksalaiseen Müncheniin on saapunut keskiviikon vastaisena yönä aiempaa hieman vähemmän turvapaikanhakijoita sen jälkeen, kun Unkari alkoi rajoittaa pakolaisten pääsyä Unkarista eteenpäin. Tulijoiden vastaanotto on Ylen kirjeenvaihtajan Dan Ekholmin mukaan ollut lämmin.

Yle maailmalla
ünchenin päärautatieasema
Vapaaehtoisten turvapaikanhakijoille lahjoittamia juomia Münchenin päärautatieasemalla. Sven Hoppe / EPA

Müncheniin on maanantaista lähtien tullut jo 4 300 turvapaikanhakijaa, mutta tiistaina illalla tulijoiden määrä väheni, kun Unkari alkoi rajoittaa pakolaisten pääsyä juniin ja kohti Länsi-Eurooppaa.

Ylen kirjeenvaihtaja Dan Ekholm kertoo, että tulijat otetaan silti hyvin vastaan. Poliisi odottaa asemalla laitureilla turvapaikanhakijoita, jotka viedään erilliseen halliin rekisteröitäväksi.

– Ennen rekisteröintiä vapaaehtoiset työntekijät antavat eväspusseja, ja toivottavat tervetulleeksi Saksaan, kuvaa Ekholm.

Kansalaisten into auttaa tulijoita on niin suurta, että poliisi joutui tiistaina vetoamaan ihmisiin, etteivät he lahjoittaisi enempää.

– Rautatieasemalla hukutaan ihmisten lahjoittamaan ruokaan, vesipulloihin ja leluihin. Mitään kaaosta täällä ei silti ole, kaikki on hyvin järjestäytynyttä, vaikka aikaa suunnitteluun ei ollutkaan, kertoo Ekholm.

Rekisteröinnin jälkeen tulijoilla on mahdollisuus käydä lääkärissä, jonka jälkeen bussit kuljettavat heidät eteenpäin vastaanottokeskuksiin.

Puolueet tukevat turvapaikanhakijoiden vastaanottoa

Saksan johto on vakuuttanut, että maa kykenee auttamaan turvapaikanhakijoita, joiden määräksi arvioidaan tänä vuonna jopa 800 000 eli enemmän kuin mitä koko EU otti vastaan vuonna 2014.

– Tämä on Saksalle valtava urakka, mutta liittokansleri Angela Merkel oli jopa ylpeä maan vieraanvaraisuudesta ja siitä, että ihmiset pitävät Saksaa houkuttelevana. Kaikki parlamentin puolueet ovat vastaanottamisen kannalla. Oppositio on sitä mieltä, että enemmänkin voisi tehdä. Mitään suoranaista poliittista kritiikkiä ei tästä maasta löydy ainakaan vielä, sanoo Ekholm.

– Kyse on silti valtavasta ponnistuksesta. Kotouttaminen ei tule olemaan helppoa, ja Saksa kaipaa apua muilta EU-mailta.

Dan Ekholm, Yle, München