Asuntolainojen marginaalit laskevat – "On turha väittää muuta"

Pankkien välillä on niin kova kilpailu asiakkaista, että kasvukeskusten marginaalitaso laskee lähelle 0,50:tä prosenttia, sanoo asuntoluotottaja Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna.

talous
Lainaneuvottelut pankissa.
Yle

Pankit tarjoavat asuntolainoja hakeville jatkuvasti edullisempia marginaaleja, kirjoittaa asuntolainoittamiseen erikoistuneen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna blogissaan (siirryt toiseen palveluun). Taso on ollut pääkaupunkiseudulla ja Tampereella parhaimmillaan 0,75–0,85 prosentin haarukassa maksukykyisille asiakkaille.

– Ensi vuonna kuljemme jo selvästi lähempänä 0,5:tä prosenttia. On turha väittää muuta, Pauna kirjoittaa.

Toisinaan pankit kokeilevat aloittaa lainaneuvottelun pk-seudun niin sanottujen hyvienkin asiakkaiden kanssa yli prosentin marginaalista.

– Se on selvää, että puhuminen tänä päivänä vielä yli prosentin asuntolainamarginaaleista on vähän höpöä, erityisesti juuri pääkaupunkiseudulla ja Tampereella, Pauna kirjoittaa.

Marginaalilla on lainaneuvotteluissa tänään iso merkitys. Asuntolainan korko koostuu viitekorosta – tavallisesti 6 tai 12 kuukauden euriborista – ja sen päälle maksettavasta korkomarginaalista, josta on tullut viime vuosina suurempi osa kokonaiskorkoa kuin varsinaisesta viitekorosta. Esimerkiksi 12 kuukauden euribor on tällä haavaa 0,16 prosenttia.

Alhaisten korkojen takia suomalaiset pankit tekevät tätä nykyä varsin vähän rahaa asunto- ja muilla lainoilla. Pankkien liikevoitto oli kuitenkin viime vuosineljänneksellä yhteensä jopa yli miljardi euroa, sillä pankit ovat onnistuneet vakuutusmyynnissään, korottaneet palvelumaksuja ja karsineet kuluja väenvähennyksillä.