1. yle.fi
  2. Uutiset

Historian 500. miehitetty avaruuslento Kazakstanista laukaistiin kohti ISS:ää

Sojuz-alus laukaistiin aikaisin keskiviikkoaamuna Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanissa. Mukana ensimmäinen tanskalainen astronautti.

Ulkomaat
Miehistön jäsenet ylhäältä alas, tanskalainen Andreas Mogensen, kazakstanilainen Aydyn Aimbetov ja venäläinen Sergei Volkov.
Miehistön jäsenet ylhäältä alas, tanskalainen Andreas Mogensen, kazakstanilainen Aydyn Aimbetov ja venäläinen Sergei Volkov.Kirill Kudryavtsev / EPA

Kolmea avaruuslentäjää kuljettava Sojuz-avaruusalus on laukaistu kohti kansainvälistä avaruusasemaa ISS:ää. Laukaisu tapahtui Kazakstanissa olevasta Baikonurin avaruuskeskuksesta aikasin keskiviikkoaamuna.

Kyseessä on 500. Baikonurista laukaistu avaruuslento. Samalta laukaisualustalta lähetettiin Juri Gagarin avaruuteen vuonna 1961.

– Miehistö voi hyvin ja kaikki on kunnossa aluksella, kertoo lennonjohto.

Sojuz TMA-18M -aluksen on määrä telakoitua ISS:ään perjantaina. Tavallisesti lento ISS:lle kestää vain kuusi tuntia, mutta Venäjän avaruushallinto muutti lentoreittiä sen jälkeen, kun avaruusasema muutti omaa kiertorataansa avaruusromun vuoksi.

Alus kuljettaa asemalle venäläisen kosmonautin ja kazakstanilaisen sekä tanskalaisen astronautin. Andreas Mogensenista tulee lennon myötä ensimmäinen avaruuteen matkustanut tanskalainen.

Kosmonautti Sergei Volkov jää ISS:lle, kun taas Mogensen ja kazakstanilainen Aidyn Aimbetov palaavat Maahan syyskuun 12. päivä, eli ensi viikon lauantaina.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi