1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntoutuspalvelut

Aslak-kuntoutukset peruttu: Summasaaressa ja Peurungassa etsitään korvaavia tulonlähteitä

Kelan maksama Aslak-kuntoutus on tältä vuodelta peruttu syyskuun alusta lähtien. Vastaavaa kuntoutusta ei järjestetä työikäisille myöskään ensi vuonna.

Kuva: Yle/Timo Ikonen

Kelan maksaman Aslak-kuntoutuksen loppuminen tarkoittaa korvaavien tulojen etsimistä Aslak-kuntoutusta järjestäneissä Summassaaren ja Peurungan kuntoutuslaitoksissa. Kelan maksamien kuntoutusmäärärahojen leikkaus on osa maan hallituksen säästöohjelmaa.

Laukaan Peurungassa on jo viime vuosina ennakoitu kuntoutusmäärärahojen pienenemistä ja kaksi kolmasosaa yrityksen tuloista tuleekin nykyään matkailusta. Kuntoutustakin on jo nyt suunnattu Aslak-kuntoutuksen sijaan muihin kursseihin.

– Peurunka on kyennyt kompensoimaan muilla kuntoutusmuodoilla kuusi Aslak-kurssia, jotka meillä nyt jää tänä vuonna suunnitelmista poiketen toteutumatta, kertoo Peurungan varatoimitusjohtaja Mika Pekkonen.

Pekkonen kertoo, että Aslak-kurssien tilalla järjestetään Kelan järjestämää lakisääteistä, ammatillista kuntoutusta eli TYK-toimintaa.

– TYK-toimintaa on voitu loppuvuoteen järjestää suunniteltua enemmän ja se korvaa nämä suunnitellut kuusi Aslak-kurssia, Pekkonen kertoo.

Säästökohteita etsitään Summasaaressa

Summassaaressa Saarijärvellä alkoi maanantaina viimeinen Aslak-kuntoutus ja loput tälle vuodelle suunnitellut 10 kuntoutusohjelmaa on peruttu. Aslak-kuntoutukset ovat olleet Summassaaressa merkittävä tulonlähde, joten mietinnässä on sekä säästökohteita että uusia tulonlähteitä.

– Olemme käyttäneet laajasti alihankkijoita omien työntekijöidemme lisäksi. Ne ovat ensimmäiset, jotka sitten mahdollisuuksien mukaan perutaan, eli ei esimerkiksi käytetä niin paljon fysioterapiapalveluita, hotellin johtaja Maarit Paunonen Summasaaresta kertoo.

Kuntoutuksen loppuminen ei toistaiseksi aiheuta muutoksia esimerkiksi Summassaaren henkilöstölle. Kuntoutuslaitoksessa odotetaan kilpailutuksen ratkeamista siitä, mitä muita kuntoutuksia Kela mahdollisesti ostaa.