Turvapaikanhakijoille etsitään hätämajoitustiloja Lapista

Lapin kaikki kolme vastaanottokeskusta ovat muutamaa yksittäistä paikkaa lukuunottamatta täysiä. SPR:n Lapin piiri kartoittaa nyt lattiamajoituksiin soveltuvia tiloja, kuten esimerkiksi liikuntasaleja.

Kotimaa
Peräpohjolan opisto, vastaanottokeskus
Tornion Peräpohjolan opistolle perustetaan vastaanottokeskus, jonne tulee 150 turvapaikanhakijaa.Jenna Vuokila / Yle

Suomen Punaisen Ristin Lapin piiri etsii hätämajoitustiloja turvapaikanhakijoille. Kemin ja Tornion vastaanottokeskukset ovat täynnä ja Rovaniemellä on enää vain muutamia yksittäisiä vapaita paikkoja.

– Kaikkien etu varmastikin on, että tulijoille löydetään majoitustiloja, Rovaniemen keskuksen johtaja Ari Haaranen sanoo.

Haarasen mukaan piiri kartoittaa nyt soveltuvia lattiamajoituksiin soveltuvia tiloja, kuten esimerkiksi liikuntaseleja, jotka eivät muutoin ole vakituisessa käytössä.

Oma-alotteisuutta kaivataan

Maahanmuuttoviraston linjaus on, että väliaikaisen hätämajoituksen perustamiseksi ei välttämättä tarvita kunnan suostumusta.

Lapissa on tällä hetkellä noin tuhat turvapaikanhakijaa. Ari Haaranen toivoo, että kunnat olisivat oma-aloitteisia uusien vastaanottokeskusten perustamisessa.

– Tärkeää olisi, että tämä tilanne voitaisiin pitää järkevästi hallinnassa. On selvää, että vastaanottokeskusten puute aiheuttaa lisää painetta Kemissä, Torniossa ja Rovaniemellä, missä nykyiset keskukset ovat.

Vapaita tiloja löytyy

Esimerkiksi vastaanottokeskuksen perustaminen Ylitornioon tai Pelloon ei ole edennyt. Ylitornion kunnanhallitus on keskustellut asiasta ja kaipaa vielä lisää tietoa hyödyistä ja haitoista.

Kunnassa olisi vastaanottokeskuksen toimintaan soveltuvia tiloja, mutta niitä ei jaeta säkki päässä.

Jorma Uusimaa

– Kunnassa olisi vastaanottokeskuksen toimintaan soveltuvia tiloja, mutta niitä ei jaeta säkki päässä, kunnanhallituksen puheenjohtaja Jorma Uusimaa sanoo.

Pellossa SPR on kertonut turvanpaikanhakijoista luottamushenkilöille. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Risto Kuusijärvi sanoo, että hallitus ei ole keskustellut asiasta eikä asia ole aktiivisessa valmistelussa.

Toistaiseksi SPR ei ole tiedustellut vastaanottokeskuksen perustamisen mahdollisuutta muilta kunnilta.