1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Aki Riihilahti on vuoden liikuttava johtaja – "Johtajan tehtävä on saada ihmisestä se käyttämätön potentiaali toimimaan"

Jalkapallovaikuttaja Aki Riihilahti on valittu vuoden liikuttavaksi johtajaksi. Riihilahti luonnehtii itseään johtajana nuoreksi, jolla on vielä paljon opittavaa. 

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti. Kuva: Tomi Hänninen

Toimitusjohtaja ja jalkapallovaikuttaja Aki Riihilahti on valittu vuoden liikuttavaksi johtajaksi. 

Valtakunnallinen palkinto jaettiin Johtajuussymposiumissa Tampereella keskiviikkona. Ensimmäistä kertaa jaettavan palkinnon luovutti Riihilahdelle emerituspiispa Wille Riekkinen.

Valinnan perusteluissa Riihilahtea kuvataan ennakkoluulottomaksi, uuden sukupolven johtajaksi, jolla on rohkea työote.

Riihilahti itse noteeraa palkintoa tärkeämmäksi sen tunnustuksen, joka tulee jokapäiväisessä tekemisessä asiakkailta, henkilöstöltä ja jäseniltä.

 – Kaikille pitää olla todella selkeää, mitä ja miksi tavoitellaan. Työn täytyy olla selkeästi roolitettua eli jokainen pääsee omalla vahvuusalueellaan tavoittelemaan yhteistä maalia. Jatkuva palautteen anto on myös erittäin tärkeää, kiteyttää Riihilahti johtamista.

Riihilahden mielestä ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapa johtaa. Tilanteet muuttuvat, joten johtajan on opittava jatkuvasti uutta ja oltava kiinni ajassa. Riihilahti haluaa olla kannustava johtaja, joka tuo organisaatiossa piilevät voimavarat esiin.

– Mielestäni johtajan tehtävä on saada ihmisestä se käyttämätön potentiaali toimimaan. Johtajan pitää ymmärtää sekä numerot että ihmiset.

Englannin Valioliigassa, Saksan Bundesliigassa ja Mestarien liigassa ammattijalkapalloilijana pelannut Riihilahti toimii HJK:n ja Sonera Stadiumin toimitusjohtajana, hän on suorittanut MBA-tutkinnon Liverpoolin yliopistossa.

Riihilahti toimii Suomen Iceheartsin puheenjohtajana ja edistää liikuntaa ja urheilua lastensuojelun välineenä. Riihilahti osallistuu myös aktiivisesti Peace United -rauhantyöhön, jossa jalkapallon avulla pyritään ehkäisemään nuorten väkivaltaista radikalisoitumista.

Vuoden johtaja liikunnan edistäjänä -palkinnon myönsivät Valtion liikuntaneuvosto, Liikkuva seurakunta -hanke ja Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulu.

Palkinto tullaan myöntämään jatkossa vuosittain johtajalle, joka edistää toimillaan liikkumista ja liikuntaa niin omassa yhteisössään kuin yhteiskunnassa laajemmin.