1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jussi Sorjanen Kajaanin kaupunginteatterin ohjaajaksi

Teatteri Vanhan Jukon taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen siirtyy Kajaanin kaupunginteatterin ohjaajaksi. Sorjanen aloittaa Kajaanissa ensi vuoden huhtikuussa.

kulttuuri
Teatteri Vanhan Jukon taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen.
Yle

Teatteri Vanhan Jukon taiteellisen johtajan pestin vuoden vaihteessa jättävä Jussi Sorjanen jatkaa Kajaanin kaupunginteatterin ohjaajana. Kiinnitys on tehty kahdeksi vuodeksi. Jussi Sorjanen toimi Vanhan Jukon taiteellisena johtajana vuodesta 2009.

Hänen aikanaan Vanha Juko on saanut useita tunnustuksia, mm. näyttämötaiteen valtionpalkinnon vuonna 2013. Sorjasen viimeinen ohjaus Vanhaan Jukoon on William Shakespearen Rikhard III. Ensi-ilta on 4.9.

Jussi Sorjanen haki Kajaanin kaupunginteatterin johtajan paikkaa, mutta veti hakemuksensa pois ennen valintaprosessin loppua. Paikkaan valittiin Helka-Maria Kinnunen.

Jäähyväisnäytelmänä ensimmäistä kertaa Shakespearea

Jussi Sorjasen jäähyväisohjaus Rikhard III käsittelee valtaa ja sen mekanismeja. Se on samalla teatterin 20-vuotisjuhlanäytelmä.

Näytelmän myötä Vanha Juko ottaa ohjelmistoonsa ensimmäistä kertaa Shakespearen tekstin.

Sorjasen sovituksessa tekstiä on tiivistetty ja henkilögalleriaa karsittu reilulla kädellä.

– Jokaisen teatterin täytyy jossain vaiheessa tarttua Shakespeareen ja meille tämä oli hyvä hetki. Rikhard III on henkilö ja näytelmä, joka resonoi voimakkaasti tähän aikaan. Innosti katsoa, mihin näytelmä taipuu meidän käsissä., Jussi Sorjanen kertoo.

Vanha Juko tuo juhlasyksyynsä Shakespearen näytelmän Rikhard III
Rikhard III on Jukon 20-vuotisjuhlanäytelmä.Mika Moksu / Yle

Rikhard III on myös ensimmäinen jukolaisten oma produktio keväällä käyttöön otetuissa uusissa tiloissa Lahden Rautatienkadulla.

Muu syksyn ohjelmisto käsittää mm. vierailuja, musiikkiteatteria ja –iltoja sekä työpajatoimintaa.

Vanhan Jukon uusi, vuodenvaihteessa työnsä aloittava taiteellinen johtaja Linda Wallgren ohjaa syksyyn poikkitaiteellisen Kuolleen naisen maalauksia -näytämöteoksen.

– Olen tästä uudesta tilasta tosi tyytyväinen ja ylipäätään siitä missä jamassa Juko tällä hetkellä on. Kyllä minä voin tämän sillä tavalla tyytyväisenä jättää taakseni, Jussi Sorjanen toteaa.

Juttua täydennetty klo 13:25. Juttuun lisätty tieto klo 14:55, että Jussi Sorjanen veti pois hakemuksensa Kajaanin kaupunginteatterin johtajaksi ennen valintaprosessin loppua.

Lue seuraavaksi