1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sápmi

Kilpisjärven yrittäjät pelkäävät tullin vakuusmaksun karkottavan Norjan kelkkaturistit

Suomen tulli perii niin kutsutun vakuusmaksun moottoriajoneuvoista jotka tuodaan Unionin tullialueelle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos esimerkiksi norjalainen tulee viikonlopuksi Suomeen kelkkailemaan, hän joutuu maksamaan niin kutsutun vakuusmaksun, joka perustuu ajoneuvon arvoon. Kilpisjärveläisiä yrittäjiä vakuusmaksu ei miellytä.

Sápmi
Yrittäjä Taisto Vanhapiha.
Yle / Anneli Lappalainen

Kilpisjärvi on tunnettu norjalaisten lomanviettopaikkana.

Talvella norjalaisia kurvaa yksi toisensa jälkeen tunturiin kelkkailemaan. Nyt kelkkailulomat vaikeutuvat, koska tulli perii moottoriajoneuvoista vakuusmaksun, kertoo Kilpisjärven tullin päällysmies Heimo Rantakokko.

– Siitä kelkasta peritään vakuus. eli tulli ja alv. Jos satatuhatta maksaisi se kelkka niin, semmoiset 29 prosenttia tulee tullimaksua, vakuutta. Sitten kun viet kelkan pois, silloin se palautetaan, selventää Rantakokko.

Virkakielellä sama tarkoittaa seuraavaa:

"Kun kuljetusväline tuodaan Unionin tullialueelle ns. passiivisella toimella eli se tuodaan lastina trailerilla vetäen, on siitä tehtävä erillinen tuonnin tulli-ilmoitus. Tulli kantaa tulliselvityksen yhteydessä mahdollisten verojen varalta vakuuden, jonka suuruus määräytyy ko. kuljetusvälineen arvon mukaan. Vakuus palautetaan kun kuljetusvälineestä on tehty tulli-ilmoitus ja kuljetusväline viedään pois tullialueelta."

Vakuusmaksu tulee työllistämään tullimiehiä paljon, koska jokaisen trailerilla tuodun kelkan papereiden täyttäminen vie aikaa, sekä tuodessa, että viedessä.

Yrittäjä: Huuhaa-hommaa!

Taisto Vanhapihan perheellä on ollut majoitusliike Kilpisjärvellä pian kolmekymmentä vuotta. Talvella leivän tuovat pöytään nimenomaan norjalaiset vieraat.

Yrittäjä Taisto Vanhapiha.
Yle / Anneli Lappalainen

Vanhapihalla on 120 asuntovaunupaikkaa.Talvella paikka täyttyy norjalaisista ja heidän moottorikelkoistaan. Norjalaiset ovat itse rakentaneet paikoilleen etutelttoja ja satsanneet omaan viihtyvyyteensä paljon.

Vakuusmaksu on Vanhapihan mielestä huono asia ja se kauhistuttaakin.

– Suomessa hallitus on sanonut, että tyhmiä lakeja vähennetään ja perutaan pois. Toivottavasti tämmöisiä tyhmiä lakeja ei enää tänne tehdä, paukauttaa Vanhapiha.

– Sehän työllistää kauhean paljon tullimiehiä ja vaikeuttaa norjalaisia. Meidän elinkeinoon vaikuttaa tosi ratkaisevasti. Mitä vaikeammaksi tänne tuleminen tehdään ja oleminen täällä, sitä vähemmän täällä on väkeä ja sitä vähemmän on veronmaksajia. Kannattavuus putoaa yrityksillä, kauppa mukaan lukien, jos tämmöisiä juttuja tehdään. Huuhaa-hommaa!, kiteyttää Vanhapiha.

Maksun voi välttää pienellä konstilla

Vakuusmaksusta on kirjoitettu Norjan lehdistössä useita etusivun juttuja ja aihe on Kilpisjärven alueella kuuma peruna, kertoo Heimo Rantakokko.

On kuitenkin keino, jolla välttää papereiden täytön ja luottokortin käytön. Se tarkoittaa peräkärryjen runsasta määrää tienvarressa, valtionrajan tuntumassa.

– Se koskee tosiaan vain näitä jos tuodaan passiivisesti. Eli jos kelkka on peräkärryssä, silloin tämä koskee, mutta ei jos sie ajat. Jos ajamalla tulet tuota kelkkareittiä niin silloin sinun ei tarvitse maksaa mitään, kertoo Rantakokko.

Lisää tietoa aiheesta täällä! (siirryt toiseen palveluun)