Tuhoisista järistyksistä toipuva Nepal ei ole hakenut avustusrahoja

Neljä kuukautta sitten tapahtuneiden maanjäristysten aiheuttamien tuhojen korjaustöihin on luvattu 3,6 miljardia euroa kansainvälistä avustusta.

Ulkomaat
Nepalin poliisivoimat etsivät uhreja.
Nepalin poliisivoimat etsivät uhreja 12. toukokuuta Kathmanudssa.Narenda Shrestha / EPA

Nepalin hallitus ei ole käynnistänyt toimenpiteitä saadakseen maalle luvattuja kansainvälisiä avustuksia kevään maanjäristysten aiheuttamien tuhojen korjaamiseen. Kaksi kuukautta sitten useat valtiot ja järjestöt lupasivat Nepalille 4,1 miljardia dollaria, eli 3,6 miljardia euroa.

Nepalin kansallisen jälleenrakennusviraston päällikkö Govind Raj Pokharel pitää epätodennäköisenä, että hallitus käyttää sille luvattuja rahoja ennen lokakuuta. Syynä ovat Pokharelin mukaan suunnitelmien venyneet käsittelyajat ja huolet monsuunikauden vaikutuksista rakennustöihin.

– Hallituksen reaktio on ollut hidas. Myönnän sen, Pokharel sanoo.

Nepalin hallitusta on kritisoitu voimakkaasti huhtikuun 25. päivänä tapahtuneen suuren maanjäristyksen ja sitä toukokuussa seuranneen pienemmän järistyksen jälkeisistä pelastustöistä.

Nepalin maanjäristyksissä kuoli yli 8 900 ihmistä, ja arviolta 600 000 rakennusta vaurioitui. Järistysten jäljiltä kymmenet tuhannet ihmiset elävät teltoissa ja osittain vaurioituneet rakennukset ovat yhä pystyssä. YK arvioi, että lähes kolme miljoonaa nepalilaista tarvitsee suojaa, ruokaa ja perusterveydenhoitoa.

YK:n Nepalin-avun koordinaattori Jamie McGoldrick patistaa hallitusta toimiin.

– Seuraava suuri haaste on varmistaa, että teltoissa asuvat ihmiset ovat valmistautuneita talveen, McGoldrick sanoo.

Lähteet: Reuters