1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Putkosen listalla olevat koolle maanantaina – Timo Soinia vaaditaan paikalle

Perussuomalaisten puoluevirkailija Matti Putkonen kutsui Ylen Pressiklubissa hänen mustalle listalleen joutuneita liennytyspalaveriin puoluetoimistolle.

Perussuomalaisten puoluevirkailija Matti Putkonen- Kuva: Yle

Putkosen listalla olevat poliitikot kertovat, että keskustelutilaisuus järjestetään ensi maanantaina.

Paikalla olisi Putkosen lisäksi monikulttuurisuutta arvostelleella Facebook-kirjoituksellaan kohauttanut kansanedustaja Olli Immonen. SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen vaatii myös perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin läsnäoloa.

– Kun kysymyksessä on näin merkittävät teemat kuin rasismi, vihapuhe ja monikulttuurisuus, niin keskustelussa pitäisi olla paikalla myös Timo Soini. Ellei näin käy, niin asiaa pitää vielä miettiä kahteen kertaan. En tunne erityistä painetta mennä tuohon tapaamiseen, perustelee Tuppurainen.

Toinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma ilmoittaa Ylelle olevansa estynyt toisen tilaisuuden takia, eikä pääse paikalle Putkosen kokoukseen.Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen kertoo jo tavanneensa Putkosen asian tiimoilta.

Soini pysytellyt etäällä listasta

Tytti Tuppurainen haluaisi ottaa palaverissa esille nimenomaan perussuomalaisten linjan ja puheenjohtajan vastuun.

– Odottaisin, että Timo Soini osoittaisi jonkinlaista rotia tässä keskustelussa. Kysyisin, allekirjoittako hän myös Putkosen listan ja sen laatimisen. Toistaiseksi hän on pysytellyt tästä sivusta, ja se ei ole mielestäni vastuullista toimintaa.

Matti Putkonen on korostanut listan olleen vain hänen ideansa, mutta Tuppuraisesta asia ei ole kuitattu näin yksinkertaisesti. Tuppurainen haluaisi selvyyden, millä mandaatilla Matti Putkonen toimii, edustaako hän perussuomalaisia vai ketä?

Tuppuraisen mielestä Putkosen lista on ollut myös keino siirtää huomiota pois alkuperäisestä ongelmasta eli Olli Immosen "monikulttuurisuuskritiikistä".

– En usko, että kabinetissa käytävä keskustelu edistää asian asettumista normaali raiteille tai ilmapiirin lieventymistä. Tästä pitäisi käydä julkinen keskustelu ja tuulettaa kunnolla, toteaa Tuppurainen.

Musta lista aktivoi vihamieliset viestit

SDP:n Tuppurainen on yksi niistä poliitikoista, jotka kertoivat maanantaina Vihreälle Langalle (siirryt toiseen palveluun) saaneensa vihapostia listan julkistamisen jälkeen.

– Haluaisin korostaa, että aluksi tuli kannustavaa fanipostia, mutta viikonvaihteessa tuli todella monta ankeaa ja vihamielistä viestiä. Kyllä se murheellisen mielen jätti. En lähde väittämään, että ne olisi masinoitu, mutta ei sitä voi poissulkeakaan.

Myös kansanedustaja Li Andersson (vas.) ja europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) ovat vastaanottaneet aggressiivisia viestejä. Samaa kertoo myös Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö Iltalehdelle. (siirryt toiseen palveluun)

PÄIVITETTY 3.9 klo 9.15 Henna Virkkusen tapaaminen Putkosen kanssa.