"Kannattaa olla varovainen, ettei pui kärryyn homehtumaan"

Isokyröläisten isäntien "poikakerho" kokoontuu näin syksyisin aamuvarhaisella vaihtamaan kuulumisia ja testaamaan, joko päivällä päästäisiin puimaan. Syksyn päivät ovat lyhyitä ja halu päästä pellolle olisi kova. Viljaa ei kuitenkaan haluta puida kärryyn homehtumaan.

Kotimaa
Kun sopiva puintikeli tulee, pellolle yritetään päästä saman tien.
Kun sopiva puintikeli tulee, pellolle yritetään päästä saman tien.Mirva Ekman/Yle

Isokyröläiset isännät kokoontuvat näin syksyisin aamuvarhaisella vaihtamaan kuulumisia ja puhumaan asiaakin. Puintikausi on pari viikkoa myöhässä, joten isäntien halu päästä pellolle olisi kova.

– Pidetään tämmöistä "poikakerhoa". Vaihdetaan viimeisimmät kuulumiset, odotellaan ja katsellaan vähän, minne mennään ja missä olisi mahdollisuudet puida. Tämmöistä kyttäämistä tämä on, mutta niin se on joka vuosi, sanoo Aulis Nuuja.

Se, päästäänkö pellolle, punnitaan päivittäin, mutta Nuujan mukaan odottelu käy miehille jo melkein työstä.

– Vielä olisi pitänyt viikko odottaa, mutta hermot ei kestä, joten kokeilemme. Sitten todetaan, että vilja on liian märkää ja sen kuivaus kestää liian kauan. Ja sitten taas odotellaan viikko, Nuuja naurahtaa.

Pari erää päivässä – normaalisti kolme

Syksyn myötä päivä lyhenee. Puintihommissa sen huomaa.

– Mitä myöhemmäksi syksy menee, sitä pahempi on aamukosteus. Eilenkin sumua oli puoleen päivään asti, sanoo puimurinkuljettaja Timo Ikola.

Aamupäivällä miehet tavallisesti testaavat viljan puintimahdollisuudet ja jos pellolle päästään, se tapahtuu alkuiltapäivästä.

– Satotappiot kasvaa, jos kasvusto on kosteaa ja märkää. Paras on luovuttaa, jos puintitappio menee liian suureksi eli peltoon menee liikaa rahaa, Ikola tietää.

– Koska talvi tulee vastaan, kannattaa olla varovainen, ettei pui kärryyn homehtumaan, Aulis Nuuja sanoo.

Nuujan mukaan vilja ei ole tänä syksynä tuleentunut kunnolla. Se vaikuttaa pidentävästi kuivausaikaan.

– Kuivausaika on nyt noin 10 tuntia eli vuorokaudessa saadaan kuivattua vain kaksi erää. Normaalisti kolme, Nuuja laskee. Pidempi kuivausaika on luonnollisesti viljan katteesta pois.

Pitkästä aikaa puidaan lokakuulla

Altian raaka-aineen hankintapäällikkö Kari Kiltilä kiittelee tämän syksyn ohrasatoa viimevuotista paremmaksi.

– Hehtolitrapainot ovat korkeat, tärkkelyspitoisuus korkea ja jyväkoko suuri, Kiltilä kehaisee.

Se, että uusi sato tulee useamman viikon aikana, sopii ostajalle.

– Meille on hyvä, että tulee hiljakseltaan ja puintikausi jatkuu pitkään. Pystymme ottamaan vastaan 1300 tonnia vuorokaudessa. Viime vuonna sato tuli yhden viikon aikana eli paikat tulivat täyteen nopeasti.

Aulis Nuuja muistaa, että 1970-luvulla lokakuulla puiminen oli tavallista. Nyt moneen vuoteen niin myöhään syksyllä ei enää ole tarvinnut puida. Paitsi tänä syksynä taas.

– Rypsit menevät ilman muuta lokakuulle ja vehnään menee ainakin kolme viikkoa vielä. Näin myöhäistä ei ole ollut pitkään aikaan, Nuuja arvelee.

Isokyröläiset isännät pääsivät keskiviikkona pellolle. Seuraavillekin päiville toivotaan lämmintä, aurinkoa ja vähäisiä sateita.