1. yle.fi
  2. Uutiset

Leipomoyrittäjän kommentit työhaluttomuudesta nostivat someraivon – puolesta ja vastaan

Lieksalaisen leipomoyrittäjän kommentit vastikkeettomasta työttömyyskorvauksesta ja työttömien työnhaluista poikivat voimakkaan vastareaktion. Muun muassa sosiaalisessa mediassa väitetään, että leipomoyritys käyttää hyväkseen ilmaistyövoimaa. Yrittäjä tyrmää väitteet. Osa somettajista puolestaan tuulettaa yrittäjän puolesta.

Kotimaan uutiset
Kasa vastaleivottuja munkkipossuja.
Kasa vastaleivottuja munkkipossuja.Pasi Takkunen / Yle

Lieksalainen leipomoyrittäjä Timo Väänänen hämmästeli Ylen jutussa 1.9.2015, kun työttömiä ei kiinnostanut yrityksen järjestämä rekrytointikoulutus ja varmat työpaikat.

Väänäsen kommentit muun muassa vastikkeettomasta työttömyyskorvauksesta ja työttömien työhaluttomuudesta kirvoittivat voimakkaan vastareaktion.

Netissä väitetään suoraan, että leipomo käyttäisi koulutettavia ilmaisena työvoimana, eikä palkkaisikaan heitä koulutuksen päätyttyä.

– 9 kuukauden pituinen koulutus maksaa meille noin 40 000 euroa, Porokylän Leipomon yrittäjä ja toimitusjohtaja Timo Väänänen kertoo.

Väänänen sanoo, ettei yrityksellä ole intressiä ottaa koulutettavia töihin ilmaiseksi muutamaksi kuukaudeksi.

– Edellinen rekrytointikoulutus meillä oli viisi-kuusi vuotta sitten. Kahdestatoista koulutettavasta 10 jäi meille töihin, Väänänen sanoo.

Väänäsen kipakoille kommenteille löytyy myös kannattajia, osa keskustelijoista pitää hyvänä, että tulenarka aihe on nostettu esille.

Työtön voi saada työttömyyskorvauksen ja kulukorvauksen

Nettikeskustelussa monet arvioivat edelleen, että koulutukseen ei ole hakijaryntäystä, koska tuet saattavat tippua koulutusajalta tai jopa loppua kokonaan.

Pääsääntöisesti yrityksiltä edellytetään pysyviä työsuhteita

Pirjo Valima-Bamberg

– Yleensä rekrytointikoulutukseen osallistuja saa työttömyyskorvauksen ja lisäksi maksetaan kulukorvaus, TE-toimiston palveluasiamies Pirjo Valima-Bamberg toteaa.

Kun yritys järjestää rekrytointikoulutuksen, valtio maksaa 70 prosenttia sen järjestämisestä.

– Pääsääntöisesti yrityksiltä edellytetään pysyviä työsuhteita, Valima-Bamberg arvioi.

Julkisuus tuonut hakemuksia

Vilkas keskustelu on poikinut myös uusia koulutushakemuksia Porokylän Leipomolle.

– Kahden päivänä aikana on tullut enemmän kuin 10 hakemusta eri puolilta Suomea, toimitusjohtaja Timo Väänänen hymyilee.

Lue seuraavaksi