Puolukalla voi tehdä taas tienestiä – kauppa vauhtiin tänään

Ahkera marjanpoimija voi jälleen ansaita mukavat rahat, jos jaksaa mennä metsään. 4H-järjestö aloittaa tänään puolukan oston ainoastaan pohjalaiskunnissa. Hinta on ainakin alkukaudesta euron kilolta.

luonto
Puolukka
YLE

Marjojen vastaanotto on iso bisnes. 4H vastaanotti marjoja edellisen kerran eli vuonna 2013 Etelä- ja Keski-Pohjanmaalta yhteensä puoli miljoonaa kiloa.

Aluejohtaja Riitta Huhtala 4H:n Pohjanmaa-Keski-Suomi-alueelta laskee, että ahkerimmat poimijat voivat tienata kaudessa useita tuhansia euroja verotonta tuloa. Ämpärille voi kertyä hintaa 6-9 euroa. Vaihtelu johtuu marjan painoeroista.

Marjan hinta on aluksi euron kilolta, mutta marjatilanne saattaa nostaakin sitä. Parhaimmillaan kilohinta on ollut 1,70 euroa.

Paikoin kypsää

4H ostaa marjaa 11 kunnassa Keski-Pohjanmaalla ja 12 kunnassa Etelä-Pohjanmaalla. Tällä hetkellä marjojen kypsyysaste vaihtelee suuresti.

– Rannikolla Kokkolan edustalla puolukka näyttäisi olevan kypsää, mutta niin myös aurinkoisilla paikoilla muuallakin. Näytteet ja yhteyttä ottaneet poimijat kertovat, että puolukka on nyt kypsempää Keski-Pohjanmaalla kuin Etelä-Pohjanmaalla.

Poimijoita on ohjeistettu, että ämpäriin voi ottaa hiukan vaaleanpunaista marjaa, mutta sangon päävärin on oltava ennemminkin punainen.

4H välittää puolukkaa pohjoissuomalaiselle yritykselle Polaricalle ainoastaan pohjalaiskunnista. Yhteistyötä on tehty jo usean vuoden ajan. Viime vuonna Polarica ei ostanut 4H:n kautta marjoja, sillä varastot olivat täynnä jo edelliseltä vuodelta.