1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. media

A2-teemailloista tutun heitettävän mikrofonin muotoilija palkittiin – video

Vuoden 2015 nuori muotoilija on teollinen muotoilija ja yrittäjä Pyry Taanila. Taanila sai 5000 euron palkinnon muotoilemastaan, yleisön sekaan heitettävästä, kuutionmallisesta Catchbox-mikrofonista. Design Forumin palkintonäyttely aukeaa yleisölle huomenna.

media
Vuoden nuori muotoilija on Pyry Taanila.

Vuoden nuori muotoilija on Catchbox-mikrofonin kehittäjä, muotoilija Pyry Taanila. Taanila on myös yksi samannimisen yritysen perustajista. Kaikki yrityksen perustajajäsenet ovat Aalto-yliopistosta. He tutustuivat toisiinsa Design Factoryssä.

– Halusimme tehdä jonkun oman tuotteen. Yksi näistä ideoista oli Catchbox. Opiskelijoina istuimme paljon yleisöissä seminaareissa ja konferensseissa ja huomasimme, että yleisön aktivoiminen ei toiminut ehkä ihan niin kuin pitäisi. Tilanteeseen soveltuvia tuotteita ei kukaan ollut suunnitellut. Siitä me lähdimme kehittämään sitä.

On erittäin hyvä, että muotoilijan roolille startup-yrityksen perustajana annetaan tunnustusta.

Pyry Taanila

Fyysisen tuotteen kehittäminen on pitkä prosessi. Catcboxissa meni puolitosta, kaksi vuotta kunnes se saatiin markkinoille.

– Meillä on nettikauppa ja jälleenmyyjiä ympäri maailmaa. Myymme tuotteitamme paljon Yhdysvaltoihin ja eri puolille Eurooppaa.

Catchbox myy mikrofonejaan tapahtumateollisuudelle, firmojen sisäiseen käyttöön sekä kouluihin. Yrityksen asiakkaita ovat myös Nasa, Nokia ja Google. Mikrofonia käytetään esimerkiksi yritysten sisäisissä seminaareissa.

– Olemme sillä lailla onnekkaita, että kysyntä on aika kova. Olemme viime vuoteen verrattuna jo kolminkertaistaneet myynnin.

Vuoden nuoren muotoilijan tausta ei ole aivan perinteisestä taideteollisuudesta vaan teollisesta muotoilusta ja muotoilujohtamisesta Taideteollisesta korkeakoulusta.

– Poikkitieteellinen työskentelymenetelmä on hyvin lähellä sydäntä. On erittäin hyvä, että muotoilijan roolille startup-yrityksen perustajana annetaan tunnustusta, Taanila iloitsee.

– Lisää muotoilijoita yritysten perustajiksi, hän summaa.

Ihmiseltä toiselle heitettävä, kuution mallinen Catchbox-mikrofoni on tullut yleisölle tutuksi muun muassa Ylen A2-teemailtojen lähetyksistä.

Lue seuraavaksi