Kotipuutarhojen omenasato on toukkien riivaama ja rupinen

Tuulinen kevät ja sateinen kesä pilasivat omenasadon laadun monissa kotipuutarhoissa Pirkanmaalla ja Hämeessä. Sadon määrä vaihtelee reippaasti.

luonto
Toukan syömiä omenoita omenapuussa
Petra Ketonen / Yle

Moni kotipuutarhuri saa tänä syksynä kärrätä ison osan omenasadosta suoraan kompostiin. Omenoiden laatu on kehno, siitä pitivät huolen kalsea ja tuulinen kevät sekä kostea kesä.

– Omenoissa on nyt tavallista enemmän rupea ja pihlajamarjakoin toukkien kaivamia onkaloita, kertoo ProAgria Etelä-Suomen hedelmäasiantuntija Marja Kallela.

Rupisuuteen vaikuttaa sateinen sää, sillä omenarupi on sienitauti, joka riehaantuu kosteudesta. Myös omenoiden muumiotautia esiintyy tänä syksynä runsaasti niissä pihoissa ja lajikkeissa, joissa sitä normaalistikin on.

Pihlajamarjakoin toukat etsiytyvät omenoihin, koska pihlajanmarjoja on tänä vuonna vähän. Omena on pihlajanmarjakoiln toukille toissijainen isäntäkasvi.

Ammattiviljelmillä sato tavanomainen

Ammattiviljelmillä syksyn omenasato on tavallinen, arvioi Kallela. Esimerkiksi pihlajanmarjakoin toukkien invaasio pystytään estämään ruiskutuksilla.

Rupisia, toukan sylmiä omenoita kämmenellä
Toukkien järsimistä omenoista voi tehdä mehua.Petra Ketonen / Yle

Kallela kuitenkin lohduttaa myös kotipuurahureita: ruven ja toukkien takia koko sato ei kuitenkaan ole aivan syömäkelvoton.

– Rupi ei juurikaan vaikuta syömiseen, sen voi napsaista omenan pinnalta pois. Ja toukkien vioittamat omenat kelpaavat kyllä esimerkiksi mehustamiseen

Sadon määrä vaihtelee paljon riippuen pölytyksen onnistumisesta. Kevään voimakkaat tuulet ja koleus vaikeuttivat pölyttäjien lentämistä.