1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Itä-Suomen ensimmäinen sähköautojen pikalatausasema Kuopioon

Pikalatauspisteessä latausaika on vain noin puoli tuntia. Kuopion aiemmat latauspisteet ovat keskinopeita, ja niissä lataus kestää tunteja.

Kuva: Yle

Kuopion Energia avasi keskiviikkona Kuopion Pitkälahteen Itä-Suomen ensimmäisen sähköautojen pikalatausaseman. Kuopiossa on ollut tähän saakka käytössä kolme sähköautojen julkista latauspaikkaa. Ne ovat keskinopeita latauspisteitä, joissa lataus kestää 3–8 tuntia.

Pikalatausasemalla latausaika on vain noin puoli tuntia.

– Se on merkittävästi nopeampia. Siinä ehtii vaikka lounastauolla lataamaan auton. Sähköautojen sujuva käyttö vaatii tällaisia investointeja, sanoo Kuopion Energian myyntijohtajan Ari Sormunen.

Lähin vastaava pikalatauspiste on Sormusen käsityksen mukaan Jyväskylässä. Etelä-Suomessa latausverkosto on paljon kattavampi.

Sähköautojen myynnin arvioidaan kasvavan lähivuosina vakaasti. Tällä hetkellä Suomessa on rekisterissä noin 1 100 sähköautoa. Viiden vuoden kuluttua ennustetaan olevan käytössä jo noin 15 000 sähköautoa. Suomen sähköautoista on ladattavia hybridejä noin 60 prosenttia ja täyssähköautoja on 40 prosenttia.

– Sähköautot yleistyvät pikkuhiljaa. Kuopiossa enemmistö on hybridejä eli niissä on sekä poltto- että sähkömoottori, Sormunen sanoo.

Pitkälahden latausasemalla on myös keskinopea latauspiste. Kuopion Energia tarjoaa tällä asemalla sähköautoille ilmaisen latauksen maaliskuun 2016 loppuun saakka. Sen jälkeen lataaminen muuttuu maksulliseksi.