Itä-Suomen ensimmäinen sähköautojen pikalatausasema Kuopioon

Pikalatauspisteessä latausaika on vain noin puoli tuntia. Kuopion aiemmat latauspisteet ovat keskinopeita, ja niissä lataus kestää tunteja.

liikenne
Sähköautoon ladataan sähköä.
Yle

Kuopion Energia avasi keskiviikkona Kuopion Pitkälahteen Itä-Suomen ensimmäisen sähköautojen pikalatausaseman. Kuopiossa on ollut tähän saakka käytössä kolme sähköautojen julkista latauspaikkaa. Ne ovat keskinopeita latauspisteitä, joissa lataus kestää 3–8 tuntia.

Pikalatausasemalla latausaika on vain noin puoli tuntia.

– Se on merkittävästi nopeampia. Siinä ehtii vaikka lounastauolla lataamaan auton. Sähköautojen sujuva käyttö vaatii tällaisia investointeja, sanoo Kuopion Energian myyntijohtajan Ari Sormunen.

Lähin vastaava pikalatauspiste on Sormusen käsityksen mukaan Jyväskylässä. Etelä-Suomessa latausverkosto on paljon kattavampi.

Sähköautojen myynnin arvioidaan kasvavan lähivuosina vakaasti. Tällä hetkellä Suomessa on rekisterissä noin 1 100 sähköautoa. Viiden vuoden kuluttua ennustetaan olevan käytössä jo noin 15 000 sähköautoa. Suomen sähköautoista on ladattavia hybridejä noin 60 prosenttia ja täyssähköautoja on 40 prosenttia.

– Sähköautot yleistyvät pikkuhiljaa. Kuopiossa enemmistö on hybridejä eli niissä on sekä poltto- että sähkömoottori, Sormunen sanoo.

Pitkälahden latausasemalla on myös keskinopea latauspiste. Kuopion Energia tarjoaa tällä asemalla sähköautoille ilmaisen latauksen maaliskuun 2016 loppuun saakka. Sen jälkeen lataaminen muuttuu maksulliseksi.