1. yle.fi
  2. Uutiset

90-vuotias Hilkka myy superfoodia Lontooseen – ei tarvetta mainostamiselle

Yrittäjä Hilkka Ahonen aloitti tyrninviljelyn vasta jäätyään eläkkeelle. Tyrnimehua ja -jauhetta tilataan nyt kaikkialta Suomesta ja sitä viedään myös Lontooseen. Vakava sairastuminen ei sinnikästä yrittäjää ole hidastanut, ja hän on vastikään laajentanut karpalotuotteisiin.

Kotimaan uutiset
Marjayrittäjä Hilkka Ahonen kuivattaa myös karpaloita kotitilallaan Raahen Piehingin kylällä.
Marjayrittäjä Hilkka Ahonen kuivattaa myös karpaloita kotitilallaan Raahen Piehingin kylällä.Arto Veräjänkorva / Yle

Jo 90 vuoden korkeaan ikään ehtineen marjayrittäjä Hilkka Ahosen tarina kuulostaa suomalaiselta unelmalta: hyvä tuote on todellakin itse löytänyt ostajansa – mainostamista tai nettisivuja ei ole tarvittu.

Nykyisin kauppiaat soittavat yhä kauempaa eri puolilta Suomea ja pyytävät tuotteita myyntiin. Esimerkiksi jauhettua marjaa sisältäviä pusseja tilataan tuhansia vuodessa. Piehingin Marjat Oy:n tuotteita myydään Lontoossa asti.

Myynti tapahtuu suoraan tilalta, ja tuotteita lähetetään maailmalle myös Matkahuollon ja Postin välityksellä.

– Uskoa on riittänyt, kun kysyntää on ollut. Sitä väkisinkin vastaa kaikkiin kyselyihin.

Ahonen joutui terveyssyistä lopettamaan karjatilansa. Hän aloitti eläkepäivinään tyrninviljelyn keräämällä rannikolta villinä kasvaneista tyrnipensaista pistokkaita. Pensaita istutettiin omien poikien kanssa lähes kolmelle hehtaarille. Pensaan piikkisyyttä on saatu vähennettyä jalostamalla.

Pienyritys kehittynyt sitkeällä työllä

Tyrnimehua meni aluksi vain lähialueelle, mutta kysyntä kasvoi. Sitten Ahonen ideoi tyrnin kuivaamisen ja jauhamisen, mihin käytetään mehun puristuksesta jääviä marjan osia. Tuotanto- ja pakkaustilat on vähän kerrassaan hankittu omaan pihapiiriin.

– Jauho sopii puuroihin ja viileihin ja mihin ruokaan vain. Siinä on kaikki parhaat tyrnin osat, kun niissä on kuoret ja siemenet mukana.

Viime aikoina Ahonen ei enää ole palkannut tyrniviljelmilleen poimijoita Thaimaasta ja Venäjältä. Apua löytyy Piehingin kylältä ja lähialueilta.

Alkuvuodesta Hilkka Ahonen sairastui vakavasti, ja liikkuminen sekä puhe ovat hidastuneet. Yrittäjänä vauhtia ja uskoa tulevaisuuteen yhä riittää. Uusin aluevaltaus on karpalo, jota Piehingin marjat Oy hankkii jalostettavaksi Suomussalmella toimivalta Kiantama-yhtiöltä.

Lue seuraavaksi