1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkimus: Lyhyet yöunet nelinkertaistavat flunssariskin

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa kohenkilöt saivat nenäänsä flunssaviruksia. Ihmisistä, joilla yöunet ovat alle viisituntiset, milteinpä puolet sairastui. Yli seitsemän tuntia nukkuvilla osuus oli alle viidenneksen.

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Flunssavirus nujertaa lyhyitä yöunia nukkuvat neljä kertaa todennäköisemmin kuin heidät, jotka nukkuvat yössä ainakin tunnin pitempään, kertoo yhdysvaltalainen tutkimus. Kalifornian yliopistossa San Franciscossa tehdyn tutkimuksen mukaan ratkaisevin ero on alle kuusi tuntia ja yli seitsemän tuntia nukkuvien välillä.

Tutkimusta johtanut professori Aric Prather kertoo, että lyhyet yöunet osoittautuvat tärkeimmäksi yksittäiseksi tekijäksi flunssatartunnan puhkeamisessa itse taudiksi. Tupakoinnillakaan ei ollut yhtä suurta vaikutusta, Prather kertoo. 

Tutkimuksessa selvitettiin myös muun muassa iän, stressitason, alkoholinkäytön, koulutuksen ja tulojen vaikutusta.

– Kun kaikki tuo otettiin huomioon, nukkuminen oli tilastollisesti silti selvä ykkönen, Prather sanoo.

Tutkimus jäljitteli flunssakauden virushyökkäystä

Tutkimuksessa 164 vapaaehtoisen nenään tiputettiin flunssaviruksia. He viettivät seuraavan viikon eristyksissä hotellissa, ja joka päivä heidän nenästään otettiin limanäyte.

Tulokset osoittivat, että ihmiset, jotka ennakkoseurannassa olivat nukkuneet alle kuusi tuntia yössä, sairastuivat flunssaan 4,2 kertaa todennäköisemmin kuin vähintään seitsemän tuntia nukkuvat. Heillä, joille unta kertyi alle viisi tuntia, sairastuvuus oli 4,5-kertainen. 

Virus sairastutti 17,2 prosenttia heistä, joilla on tapana nukkua ainakin seitsemän tuntia yössä. 6–7 tuntia nukkuvien ryhmässä osuus oli 22,7 prosenttia, 5–6 tuntia nukkuvilla 30 prosenttia ja alle unensa alle viiteen tuntiin jättävillä peräti 45,2 prosenttia.

Pratherin mukaan todelliseen käytökseen perustuva tulos on luotettavampi kuin aiemmin tehdyissä kokeissa, joissa koehenkilöitä on estetty nukkumasta.

Tutkijat: Unen merkitystä terveydelle aliarvioidaan

Yhdysvaltain terveysviranomaiset pitävät liian vähäistä nukkumista suoranaisena epidemiana, joka vaarantaa kansanterveyttä altistamalla onnettomuuksille ja kroonisille sairauksille. Prather on aiemmissa tutkimuksissaan osoittanut muun muassa, että rokotusten teho on suurempi ihmisillä, jotka nukkuvat kunnon yöunia.

Yhdysvaltain unisäätiön toissavuotisen tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan viidennes yhdysvaltalaisilta nukkuu työviikon aikana keskimäärin alle kuusi tuntia yössä.

Tutkijoiden mukaan uusimmat tulokset antavat lisänäyttöä siitä, että nukkumista tulisi pitää kansanterveyden peruspilarina ruokavalion ja liikunnan ohella. Haasteena kuitenkin on, miten ihmiset saadaan ymmärtämään riittävien unien suuri merkitys.

– Meidän kiireisessä kulttuurissamme moni ylpeilee sillä, miten vähän nukkuu ja miten paljon saa aikaiseksi. Tarvitsemme enemmän tutkimuksia, jos mielimme takoa ihmisten päähän, että uni on kriittinen tekijä hyvinvoinnissa, Prather sanoo.

Tutkimus on julkaistu Sleep (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä, ja tuloksista kertoo verkkosivullaan myös Kalifornian yliopisto (siirryt toiseen palveluun).