Puusepästä sielunhoitajaksi – Kirjava joukko opintojen kimppuun Joensuussa

Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella on aloittanut opiskelunsa yli tuhat uutta opiskelijaa. He muodostavat jokseenkin sekalaisen sakin ihmisiä, mistä esimerkiksi kertoo kahden teologian opiskelijan ja kämppäkavereiden Liisan ja Ellan vaiheikas reitti Joensuuhun.

Joensuu
Liisa Ruusukallio ja Ella Toivanen.
Voimalla kahden naisen kiinni teologian opintoihin Joensuussa. Alkukivillä Liisa Ruusukallio ja Ella Toivanen. Yle / Tarja Laitinen

Liisa Ruusukallio nojaa Joensuun yliopiston Carelia-salin takaseinään rennon ja hyväntuulisen oloisena. Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen on juuri toivottanut uudet opiskelijat tervetulleeksi kaupunkiin, ja yliopisto-opinnot käyntiin -jakso jatkuu sähköisten palveluiden esittelyllä.

Liisa ei epäröi jättää esitystä kesken, vaan kertoo mielellään Joensuuhun tulostaan. Tarina onkin jokseenkin merkillinen, sillä nuori nainen on vaihtanut teologian opinmestansa Helsingin yliopistosta Itä-Suomen yliopistoon Joensuuhun. Mistä moinen kiemura?

Vitsi miten tämä Joensuu on kiva, ihmisillä on hauska murre.

Liisa Ruusukallio

– Tämä on kyllä kummallista, sitä on ihmetelty ihan henkilökuntaa myöten. Yleensä virta vie toiseen suuntaan. Kaksi vuotta katsoin Helsinkiä, hieno yliopisto, hieno kaupunki, mutta ei minun paikkani. Mun on mentävä pohjoisemmaksi ja itään, perustelee alkujaan tamperelainen Liisa Ruusukallio.

Pohja Joensuu-haaveille oli syntynyt lapsuuden vierailujen yhteydessä, kaksi tätiä ja serkkupoika olivat tietäneet aika ajoin tapahtuvia vierailuja Pohjois-Karjalan pääkaupunkiin.

– Muistan jo pienenä ajatelleeni, että vitsi miten tämä Joensuu on kiva, ihmisillä on hauska murre!

Akateemiset rajat paukkuvat

Yliopiston ovista kurvaa vauhdikkaasti vastaan kävelysauvat kädessä ja pyöräilykypärä päässä Liisa Ruusukallion kämppäkaveri, niin ikään teologiaa opiskeleva jyväskyläläinen Ella Toivanen.

Hän sai opiskelupaikan Joensuusta kaksi vuotta sitten, mutta päätyi ensin huonekalupuusepän oppiin Turkuun. Yhdistelmä tuntuu varsin kiintoisalta, etenkin kun Ellan aikomuksena on testata opintojen puitteissa kuuluisaa niin sanottua akateemista vapautta.

– Ajattelin venyttää mun opintoja psykologian suuntaan niin paljon, että rajat paukkuvat. Kyllä minä lähden koettelemaan niitä vapauden rajoja tässä tutkinnossa, paukauttaa Ella Toivanen.

Kyllä minä lähden koettelemaan niitä vapauden rajoja tässä tutkinnossa.

Ella Toivanen.

Ammattitavoitteena ei ole kolmiodraama puuseppä-teologi-psykologi, vaan tähtäimenä on toimia joskus sielunhoitajana. Liisa Ruusukallion ammattihaave ei ole aivan yhtä selvä, varmaa on vain se, että teologia, ehkä pappina toimiminen on kutsumus.

Yhtä kaikki, kiristyvän työelämän edessä nämä kaksi kaverusta eivät aio ottaa opinnoistaan stressiä.

– Liisa on maailman stressittömin tyyppi, se levittää sitä aika huolella myös ympäristöönsä. Se saa mustakin huolettoman rentun, nauraa Ella Toivanen makeasti.