1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsissa yli 1 800 eronnut Amnestysta protestina prostituutiopäätökselle

Eronneet ovat pettyneitä Amnesty Internationalin päätökseen kannattaa seksityön dekriminalisointia. Amnestyn Ruotsin osastoa johtava Anna Lindenfors pitää eroamisaaltoa hyvin vakavana. Suomen Amnestyssa päätös ei ole nostattanut isompia protesteja, kertoo toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Ulkomaat

Ruotsissa yli 1 800 jäsentä on eronnut ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalista vastalauseena järjestön päätökselle ryhtyä tukemaan seksityön dekriminalisoimista, kertoo Ruotsin radio (siirryt toiseen palveluun).

Amnestyn Ruotsin osaston johtaja Anna Lindenfors pitää eroamisaaltoa hyvin vakavana. Järjestö on lähettänyt eronneille jäsenille kirjeen, jossa pyytää heitä harkitsemaan vielä päätöstään.

Kirjeessä selvennetään Amnestyn kantaa asiaan. Lindenfors korostaa, etteivät he puolusta ihmiskauppaa tai seksinostajia. Olemme ehdottomasti ihmisoikeuksien puolella, Lindenfors sanoo.

Amnesty International perustelee päätöstään sillä, että dekriminalisointi nähdään parhaana keinona suojella seksityöläisten ihmisoikeuksia.

Elokuinen päätös on kuitenkin nostattanut vilkkaan keskustelun Ruotsissa muun muassa sosiaalisessa mediassa, jossa monet ovat kirjoittaneet olevansa pettyneitä Amnestyyn.

Suomen Amnestyssa ei merkittäviä protesteja

Amnestyn Suomen-osastossa ei ole ollut havaittavissa samanlaista protestiaaltoa kuin Ruotsissa, kertoo toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Hänen mukaansa järjestöstä ei ole erottu tavallista enemmän päätöksen jälkeen. 20 eronnutta on ilmoittanut syyksi Amnestyn prostituutiopäätöksen. Kaikkiaan Suomen Amnestylla on noin 40 000 tukijaa.

Johansonin mukaan keskustelua aiheesta on Suomessa käyty enemmän ruotsinkielisellä puolella. Hän arvioi syyksi sen, että suomenruotsalaiset seuraavat Ruotsissa käytävää keskustelua enemmän kuin suomenkieliset.

Suomen Amnesty on myös käynyt asiasta keskusteluja niiden naisjärjestöjen kanssa, joiden kanssa se tekee yhteistyötä. Yhteistyöhön tämä ei ole kuitenkaan Johanssonin mukaan vaikuttanut.

Ruotsin ja Suomen osastot olisivat halunneet muutoksia Amnestyn päätökseen. Johanssonin mukaan he olisivat painottaneet myynnin dekriminalisoimista ja jättäneet oston suhteen eri vaihtoehtoja.

Seksin ostoa koskevia säännöksiä olisi heidän mielestään tullut tarkastella tapauskohtaisesti ja dekriminalisoimista olisi tullut kannattaa niiden lakipykälien osalta, joiden katsottaisiin olevan omiaan altistamaan seksityöläisiä ihmisoikeuksien loukkauksille.

Lue seuraavaksi