Kokkolassa runsaat 500 pakolaista – osassa naapurikuntia ei yhtään

Kokkolaan ja lähialueelle on sijoitettu tuhatkunta pakolaista. Ensimmäiset tulokkaat saapuivat muun muassa Pietarsaareen vuonna 1992. Sen jälkeen heitä tullut vaihtelevasti, muutamasta hengestä muutamaan kymmeneen vuosittain. Useissa kunnissa pakolaisia ei ole sijoitettuina yhtään.

Kotimaa
Pakolaismiehiä puhumassa Metsälän vastaanottokeskuksen neuvontatiskillä.
Pakolaismiehiä puhumassa Metsälän vastaanottokeskuksen neuvontatiskillä.Yle

Kokkola on vastaanottanut vuodesta 93 lähtien vaihtelevasti, ensimmäisenä vuonna heitä tuli 42. Se onkin suurin vuotuinen määrä, seuraavina vuosina heitä on tullut muutamasta muutamaan kymmeneen. Kaikkiaan vastaanotettujen pakolaisten määrä on 506.

Pietarsaareen sijoitettiin ensimmäiset pakolaiset vuonna 92. Sen jälkeen on ollut tyhjiä tai yhden - kahden hengen vuosia. Tämän vuosikymmenen alusta tahti on tiivistynyt. Vuonna 2010 pakolaisia sijoitettiin ennätysmäärä eli 53. Viime vuosina on tullut 26 - 48 henkeä. Pietarsaareen on sijoitettu vuosien mittaan 278 pakolaista.

Väkiluvultaan vähäinen Luodon kunta on ottanut 97 henkeä, Pedersöre 84, Uusikaarlepyy 64 ja Kruunupyy 54. Muissa Keski-Pohjanmaan ja Kalajokilaakson alueen kunnissa pakolaisten sijoitussaldo näyttää puhdasta nollaa.