Finnwatch syyttää valtionyhtiöitä porsaanreikien hyödyntämisestä veroraportoinnissa – "Verotus on todella vaikea kokonaisuus"

Valtio velvoitti valtionyhtiöt raportoimaan veronmaksustaan maakohtaisesti ensimmäistä kertaa viime vuoden tilinpäätöksen yhteydessä. Finnwatchin mukaan valtionyhtiöt hyödyntävät raportointiohjeen porsaanreikiä.

Kotimaa
Fortum
Fortum Oyj

Kansalaisjärjestö Finnwatch syyttää suuria valtionyhtiöitä niiden kansainvälisten verotietojen puutteellisesta raportoinnista. Finnwatchin mielestä yhtiöt eivät ole noudattaneet valtioneuvoston omistajaohjauksen maakohtaista raportointiohjetta vilpittömästi, vaan hyödyntävät sen tarjoamia porsaanreikiä.

– Valtionyhtiöt eivät julkista pyydettyjä lukuja edes niiden hyödyntämien veroparatiisien osalta, vaikka tätä nimenomaan korostettiin omistajaohjauksen ohjeessa, sanoo Finnwatchin tutkija ja lakimies Henri Telkki järjestön tiedotteessa.

Finnwatchintuoreen raportin (siirryt toiseen palveluun)mukaan esimerkiksi valtionyhtiö Fortum listasi keväällä julkaistussa viime vuoden tilinpäätöksessään vain osan pyydetyistä tiedoista ja vain osasta liiketoimintamaistaan. Finnwatchin mukaan veroluvut jäivät antamatta sen veroparatiiseiksi katsomista Belgiasta ja Luxemburgista.

Me olemme verojalanjäljessämme pyrkineet luomaan mahdollisimman ymmärrettävän kokonaiskuvan meidän verotuksestamme.

Reijo Salo, Fortum

– Verotushan on todella vaikea kokonaisuus ja me olemme verojalanjäljessämme pyrkineet luomaan mahdollisimman ymmärrettävän kokonaiskuvan meidän verotuksestamme. Siitä tulee väkisinkin se tilanne, että meidän täytyy keskittyä olennaisuuksiin ja tietenkin meidän täytyy kokonaisraportoinnissa pyrkiä johdonmukaisuuteen, jotta siitä tulisi mahdollisimman ymmärrettävä, sanoo Fortumin verojohtaja Reijo Salo.

Salo huomauttaa myös, että Fortum ei pidä EU-maita veroparatiiseina.

– Tutkailemme tätä asiaa vuoden 2015 osalta, että miten tätä asiaa voi parantaa, mutta kovin pieniä lukuja ovat. Kun tulee valtava määrä lukuja, on vaikea tehdä johtopäätöksiä, hän jatkaa.

Finnwatchin mukaan yritysten puutteelliset raportit johtuvat osittain valtioneuvoston kanslian antamista riittämättömistä ohjeista.

Omistajaohjauksen ohjeistus on epäselvä.

Henri Telkki, Finnwatch

– Omistajaohjauksen ohjeistus on epäselvä, raportoitavien tietojen suhteen suppea ja antaa liian vapaat kädet yrityksille päättää esimerkiksi liikesalaisuuksiin vedoten, mitä tietoja ne raportoivat maakohtaisesti, Finnwatchin Telkki sanoo.

Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston viestinnästä vastaava finanssineuvos Petri Vihervuori huomauttaa, että olennaisuusperiaatteen mukaisesti yhtiöt voivat itse päättää, mikä tieto on olennaista raportoitavaksi.

Vihervuori korostaa pitävänsä hyvänä asiana, että Finnwatch jatkaa keskustelua yhteiskunnallisesti merkittävästä aiheesta ja arvelee, että tulevaisuudessa sekä yhtiöt, omistajat että sääntely varmasti kehittyvät.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus