Matkustuskielto voi rajata liikkumisen yhteen kaupunginosaan – venäläinen oppositiojohtaja ei saa mennä Ahvenanmaalle

Matkustuskieltoon määrättävä ihminen saattaa joutua ilmoittautumaan poliisiasemalle monta kertaa yhden päivän aikana. Kielto saattaa rajata ihmisen liikkumisen esimerkiksi yhden kaupunginosaan. Joensuussa kiinniotetun venäläisen oppositiojohtajan Vasili Popovin täytyy pysyä Manner-Suomen kamaralla odottamassa mahdollista luovutusta.

Kotimaa
Lentomatkustaja katsoo lentojen aikatauluja lentokentällä.
Andy Rain / EPA

Karjalan tasavallan oppositiojohtaja, liikemies Vasili Popov asetettiin noin viikko sitten matkustuskieltoon ja hän odottaa virallista luovutuspyyntöä.

Omien sanojensa mukaan Popov pakeni pidätystä keväällä Karjalasta Joensuuhun.

Pietarin kaupunginoikeus määräsi Popovin kiinniotettavaksi, koska hänen epäillään syyllistyneen törkeään petokseen. Venäjän rikoslain mukaan siitä voi seurata enimmillään 10 vuoden vankeustuomio.

Popov otettiin kiinni elokuun lopulla Liperissä Interpolin kansainvälisen etsintäkuulutuksen perusteella. Sen jälkeen Pohjois-Karjalan käräjäoikeus asetti Popovin matkustuskieltoon.

Matkustuskiellon laajuus voi vaihdella

Matkustuskiellon mukaan Popov ei saa mennä esimerkiksi Ahvenanmaalle vaan hänen on liikuttava vain Manner-Suomessa. Sisämaassakin matkustelu on rajallista, sillä Popovin on ilmoittauduttava Joensuun poliisin poliisiasemalla joka maanantai ja torstai virka-aikaan.

Alue voi olla koko maa, tietty kaupunki tai kaupunginosa.

Matti Tolvanen

– Alue voi olla koko maa, tietty kaupunki tai kaupunginosa. Kielto voi tarkoittaa myös määräystä olla menemättä tietylle alueelle, Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kertoo.

– Ilmoittautumisvelvollisuus voi vaihdella useista kerroista saman vuorokauden aikana viikoittaisiin ilmoittautumisiin, Tolvanen jatkaa.

Jos käräjäoikeus asettaa ihmisen matkustuskieltoon, hänen on luovutettava passinsa poliisille.

Korkein oikeus ja oikeusministeriö päättävät luovutuksesta Venäjälle

Jos Venäjä tekee virallisen luovutuspyynnön, Suomen oikeusministeriön pitää hankkia korkeimman oikeuden lausunto asiasta.

– Jos KKO katsoo, ettei luovuttamiseen voida suostua, ministeriön pitää hylätä luovutuspyyntö, Tolvanen sanoo.

Vuosittain käsitellään muutamia kymmeniä tapauksia.

Hannu Taimisto

Oikeusministeriö voi päättää luovuttamisesta tai luovuttamatta jättämisestä, jos korkein oikeus ei näe luovuttamiselle estettä.

Luovutuksia käsitellään oikeusministeriössä nykyisin selvästi vähemmän kuin aikaisemmin.

– Vuosittain käsitellään muutamia kymmeniä tapauksia, oikeusministeriön hallintoneuvos Hannu Taimisto kertoo.

Tapausten vähentyminen johtuu EU:n säädösten virtaviivaistamisesta. Nykyisin syyttäjäviranomaiset voivat toimia ilman EU-maiden oikeusministeriöitä.