"Töitä on tarjolla kaikille halukkaille" – työttömyys katosi äkkiä kokonaan yhdeltä alalta Suomessa

Poliisin työttömyysongelma on vaihtunut puolessa vuodessa koko maan kattavaksi täystyöllisyydeksi. Ensi vuonna edessä saattaa olla jopa poliisipula.

Kotimaa
Poliisi.
Yle

Kaakkois-Suomessa ei ole ollut kesällä yhtään työtöntä poliisia.

– Yritimme heinäkuussa saada vuorotteluvapaan sijaiseksi kortistossa olevaa poliisimiestä, mutta ketään ei ollut tarjolla, sanoo Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Keijo Kolsi.

Tilanne on sama ympäri Suomen. Poliisihallituksesta kerrotaan, että työttömänä on tällä hetkellä vain 30 poliisia koko maassa, hekin omasta halustaan. Vielä tammikuussa työttömiä poliiseja oli melkein 200.

– Työttömyysongelma on muuttunut puolessa vuodessa täystyöllisyydeksi. Meillä on ollut tänä vuonna hyvin rahaa käytössä, eivätkä leikkaukset ole ainakaan vielä purreet poliisiin, sanoo henkilöstöpäällikkö Tiina Eränkö Poliisihallituksesta.

Erängön mukaan työttöminä oleville 30 poliisillekin löytyisi töitä.

– Jäljellä oleva työttömyys on kertynyt pitkältä ajalta. Töitä on kyllä tarjolla kaikille halukkaille, jos on valmis muuttamaan työn perässä.

Vähemmän uusia poliiseja

Työtilanteen nopea muutos johtuu poliisin koulutusuudistuksesta. Poliisin tutkinto muuttui viime vuoden alussa kolmevuotiseksi ammattikorkeakoulututkinnoksi, minkä vuoksi koulussa oli pitkä sisäänottotauko.

Yritimme saada vuorotteluvapaan sijaiseksi kortistossa olevaa poliisimiestä, mutta ketään ei ollut tarjolla.

Keijo Kolsi

– Koulusta on valmistunut vähemmän poliiseja tänä ja viime vuonna. Tauko sisäänotossa alkoi jo vuonna 2013 ja vuoden 2014 ensimmäinen kurssi aloitti elokuussa. Vanhassa mallissa uusi kurssi alkoi neljä kertaa vuodessa, Eränkö kertoo.

Poliisiammattikorkeakouluun myös otettiin viime vuonna yli puolet vähemmän opiskelijoita kuin ennen uudistusta. Yleensä opiskelemaan on päässyt noin 300 henkilöä, mikä vastaa poliisin vuosittaista poistumamäärää.

Ensi vuonna koulusta valmistuu vain noin 60 uutta opiskelijaa, joten poliisin työtilanne jatkuu hyvänä. Se voi kääntyä jopa poliisipulaksi.

– Jos määrärahat eivät hirveästi laske, ennusteiden mukaan pystyisimme palkkaamaan vähän vähemmän väkeä kuin tänä vuonna. Pudotus on kuitenkin pieni. Silloin todennäköisesti tulee kilpailua työvoimasta.

Tehtävät kiertoon?

Suunnitelmia mahdollista työvoimapulaa silmälllä pitäen on Erängön mukaan jo laadittu.

– Jos tulee työvoimapulaa, Helsingin seudulta todennäköisesti siirtyy poliisimiehiä kotiseuduilleen. Se on ollut tyypillinen ilmiö, kun on ollut vähän työvoimaa tarjolla.

Lisäksi tehtäviä saatetaan alkaa kierrättää niin, että joitakin tehtäviä voisivat hoitaa muut kuin poliisin koulutuksen saaneet.

– Olemme miettineet, että siviilikoulutuksen saaneita voitaisiin sijoittaa joihinkin poliisin tehtäviin. Esimerkiksi talousrikostutkinnan puolella on käytetty paljon ekonomin koulutuksen saaneita.

Meillä on ollut tänä vuonna hyvin rahaa käytössä, eivätkä leikkaukset ole ainakaan vielä purreet poliisiin.

Tiina Eränkö

Tilanne on kuitenkin väliaikainen, koska vuodesta 2017 eteenpäin poliisiammattikorkeakoulusta valmistuvien määrä alkaa taas kasvaa. Tulevien vuosien määrärahoista ei myöskään ole vielä tietoa.

Sijaisten palkkauksessa ongelmia

Kansalaiselle mahdollinen poliisipula ei Erängön mukaan näy.

– Poliisimiehiä on yli 7 000. Jos joukosta puuttuu sata, se ei näy missään. Lähinnä se aiheuttaa pientä sisäistä liikkuvuutta, joka korjaantuu tulevina vuosina.

Ongelmia hyvä työtilanne voi aiheuttaa määräaikaisten sijaisten palkkaamisessa. Näin uskotaan esimerkiksi Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella.

– Meille olisi tulossa naapuripiireistä poliiseja kyllä töihin, kunhan heille olisi tarjota vakituinen paikka. Ymmärrettävästi kukaan ei lähde vakipaikasta lyhytaikaiselle määräaikaisuudelle, toteaa apulaispoliisipäällikkö Keijo Kolsi.

Ensi kevään loppuun mennessä Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella katkeaa 15 määräaikaista työsuhdetta.

– Emme usko, että budjettimme mahdollistaa palkata tuota määrää uusia vakituisia työntekijöitä.