70-luvun jenkkibuumi saapui Suomeen – pojat hylkäsivät, tytöt hurahtivat

Kaliforniassa käytettiin 1970-luvulla pienikokoisia rullalautoja, jotka lanseerattiin uudelleen viitisen vuotta sitten. Cruiser-buumi tuli myös Suomeen, mutta skeittaaja-pojat kyllästyivät lautoihin nopeasti. Nyt kruisaavat tytöt.

Kotimaa
Kruiser -rullalauta.
Yle

Tänä kesänä katukuvaan on alkanut putkahdella yhä enenevässä määrin pienikokoisia rullalautoja, joiden päällä keikkuvat tytöt. Kyse on muovirunkoisesta laudasta, cruiserista.

Kotkalaiset 12-vuotiaat Johanna Lundgren, Iia Toikka, Viivi Liikaluoma, Juliet Jordan ja Maria Shashkova ovat täysin hurahtaneet cruiser-lautoihin. Osa kiinnostui laudasta netissä olevien videoiden perusteella, osa oli nähnyt laudan kaverillaan.

– Kaverillani Sinillä oli sellainen ja kokeilin sitä. Pysyin hetken hyvin kyydissä, mutta sitten osuin johonkin pikku kiveen tai kadussa olevaan kuhmuun ja lensin laudalta. Oman laudan sain pari viikkoa sitten, kertoo Johanna.

Iia puolestaan katseli kruisailuvideoita netistä ja sai laudan tänä kesänä. Opettelu oli helppoa, koska Iian veli opetti häntä oikealla skeittilaudalla. Myös Viivi sai etukäteen oppia sisarensa skeittilaudalla.

– Cruiser on vähän erilainen, koska se on pienempi kuin skeittilauta. Onhan se vähän hutera, mutta kun osaa pitää jalkoja oikein, se on ihan helppoa, selittää Viivi.

– Kertaakaan en ole kaatunut, mutta lauta on muutaman kerran lähtenyt jalkojen alta pois ja minun on pitänyt juosta se kiinni.

Asiallisesti liikenteessä

Tytöt kertovat kruisailevansa paljon jalkakäytävillä, mutta ottavat muut liikkujat hyvin huomioon.

– Jos esimerkiksi pyöräilijä tulee vastaan, me pysähdytään tai mennään ihan laidassa. Muut kulkijat käyttäytyvät meitä kohtaan yleensä hyvin, kertovat tytöt.

– Vastaantulevien koirien kanssa tosin on vähän hankalaa. Ne haukkuvat meitä herkästi.

Mutta mikä siinä kruisailussa on niin mukavaa? Tytöt kertovat, että cruiserilla on yksinkertaisesti kiva mennä kovaa vauhtia.

– Jos sillä voisi tehdä temppuja, se olisi vielä hauskempaa!

Pojat kyllästyivät cruisereihin

– Tämä on niin sanottu retro-jäljitelmä. Tällaisia lautoja käytettiin 70-luvulla Kaliforniassa ja vitisen vuotta sitten nykyiset skeittimerkit lanseerasivat sen uudelleen. Tästä tuli hitti ja nyt niitä myydään ympäri maailmaa, kertoo Kotkassa skeittilautoja myyvä Petri Laitinen.

– Ensin tästä innostuivat pojat, mutta innostus laantui pian. Nyt näitä hankkivat 12-17 -vuotiaat tytöt.

Laitisen mukaan lauta kiinnostaa tyttöjä, koska se on pieni, sitä on helppo kannella mukana eivätkä sen pehmeät renkaat rämise tai kolise.

– Näillä tytöt siirtyvät paikasta paikkaan eli kruisailevat.

Laitisen mukaan huolestuttavaa on se, etteivät tytöt pahemmin käytä mitään turvavälineitä.

– Kypärän lisäksi kannattaisi käyttää hanskoja sekä kyynärpää- ja polvisuojia mahdollisten kaatumisten vuoksi. Kypärä on ihan ehdoton, mutta enpä ole niitä tyttöjen päässä nähnyt!

Kotkalainen kruisailua harrastava tyttöporukka myöntää, että heistä kukaan ei käytä kypärää.

– Hanskat taisivat olla ihan eka kerralla...