Arkkipiispan vetoomus seurakunnille: "Antakaa nopeasti apua turvapaikanhakijoille"

Arkkipiispa Kari Mäkinen vetoaa yhdessä piispa Kaarlo Kallialan kanssa seurakuntiin hädänalaisten auttamiseksi. Seurakuntia kehotetaan ottamaan yhteyttä oman kunnan sosiaalitoimistoon ja Punaiseen Ristiin.

Kuva: Henri Kirkanen / Yle

Arkkipiispa Kari Mäkinen ja Turun piispa Kaarlo Kalliala vetoavat seurakuntiin ja suomalaisiin, jotta Suomeen saapuvia turvapaikanhakijoita autettaisiin.

– Hädässä olevia ihmisiä pitää auttaa. Kristillisyyteen ja suomalaiseen elämänmuotoon on aina kuulunut reagoiminen toisen ihmisen hätään. Kehotamme arkkihiippakunnan seurakuntia toimimaan nopeasti, Mäkinen ja Kalliala kirjoittavat.

Seurakunnat toimimaan

Arkkihiippakunnan piispat kehottavat seurakuntia toimimaan nopeasti ottamalla yhteyttä oman kunnan sosiaalitoimistoon ja paikalliseen Punaisen Ristin toimipisteeseen.

Kristillisyyteen ja suomalaiseen elämänmuotoon on aina kuulunut reagoiminen toisen ihmisen hätään.

Arkkipiispa Kari Mäkinen ja piispa Kaarlo Kalliala

– Moni seurakunta voi tarjota tiloja hätämajoitukseen ja sosiaaliseen toimintaan. Työntekijöillämme on erityistä ammattitaitoa ihmisten kohtaamiseen. Seurakuntien piirissä on myös paljon vapaaehtoisia, joiden kanssa voidaan paikallisesti vaikkapa organisoida vaate- ja tavarakeräyksiä, piispat toteavat.

Kirkko turvapaikaksi?

Piispat muistuttavat, että seurakunnissa on syytä varautua myös siihen, että apua pyydetään silloin, kun ihmiset saavat kielteisiä turvapaikkapäätöksiä.

Piispat eivät täsmennä, millaista apua saatetaan pyytää. Seurakunnat ovat aiemmin muun muassa toimineet turvapaikkana karkotusuhan alla oleville, ja kirkolla on asiaa koskeva oma ohjeisto.

Arkkipiispa Mäkinen ja piispa Kalliala muistuttavat, että myös Kirkon ulkomaanapu on aloittanut katastrofikeräyksen pakolaisten auttamiseksi.