Elekielellä ja tulkkipuhelimella kielimuuri nurin – vastaanottokeskuksen ovi käy tiuhaan

Oravaisten vastaanottokeskuksen Pietarsaaren toimipisteeseen saapuu päivittäin uusia turvapaikanhakijoita. Valtaosa tulee Ruotsista Kemiin ja sieltä heidät ohjataan osittain Keski-Pohjanmaalle.

Kotimaa
Turvapaikanhakija menossa Kemin vastaaanottokeskukseen.
Riikka Rautiainen / Yle

Pietarsaaren toimistossa ovi on käynyt tiuhaan, kun turvapaikanhakijoita saapuu lähinnä Irakista, Afganistanista ja Somaliasta. Toimiston kuudella työntekijällä riittää töitä; ensimmäisenä pitää löytää majoitus.

– Meidän päätehtävämme on heidän majoittamisensa, ja nyt tulee paljon turvapaikanhakijoita. Toistaiseksi on ollut aika helppoa löytää asunnot, sanoo apulaisjohtaja Micaela Nykvist.

Suurin osa tulee turvapaikanhakijoista tulee Kemin kautta.

– Tänne tulee asiakkaita myös muista vastaanottokeskuksista, kuten esimerkiksi Oulusta ja Helsingistä. Kaikki heistä ovat turvapaikanhakijoita.

Pietarsaaressa ja Oravaisissa tulijoita ei majoiteta itse keskukseen, vaan heille etsitään vuokra-asunto kaupungilta tai vapailta markkinoilta.

Toimisto tarjoaa monenlaista apua

Aluksi asiakkaiden kanssa kohdataan kielimuuri, mutta elekielellä ja osittain englannilla pärjätään. Tarvittaessa henkilökunnalla on käytössä tulkkipuhelin, jonka kautta saa apua lähes kaikilla kielillä.

– Asiakkaat käyvät toimistossa kysymässä monenlaisia neuvoja. Meillä on täällä terveydenhoitaja, sosiaalityöntekijä ja ohjaajia.

Moni hakee suoraan Pietarsaaresta turvapaikkaa.

– Suurin kysymys liittyy aina Suomen turvapaikkaprosessiin.

Hakijoille järjestetään asunnon lisäksi myös muuta päivittäistä toimintaa.

– Suomen kielen kurssi on aikuisille päätehtävä. Lapsille järjestetään esimerkiksi kerhoja, ja kouluikäisille luonnollisesti koulupaikka. Järjestämme myös monenlaisia liikuntakerhoja.

Vaatteille tarvetta

Asiakkaita on tullut viime päivinä runsaasti, mutta kaikki on saatu järjestetyksi.

– Toivotaan uusia vastaanottokeskuksia, koska ruuhkaa on, sanoo Micaela Nykvist.

Pietarsaaren keskus pystyy ottamaan vastaan 175 turvapaikanhakijaa. Jo nyt ihmisiä on ylipaikoilla. Micaela Nykvistin mukaan tämä tarkoittaa sitä, että tulijat asuvat tavanomaista ahtaammin.

Jos tavallinen kansalainen haluaa auttaa turvapaikanhakijoita, hän voi viedä vaatteita esimerkiksi Pietarsaaren keskukseen, joka sijaitsee Kanavapuistikossa. Huonekaluja ja tarve-esineitä on jo lahjoitettu runsaasti, mutta lämpimille vaatteille olisi tarvetta, kertoo Nykvist.

ANTTI KETTUMÄKI