1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhteydenpito ulkomaailmaan on vankilassa kortilla – "Luvattomia aineita tai tavaroita voi kulkeutua vankilaan"

Vankilassa rangaistustaan istuvat vangit voivat olla yhteydessä muurien ulkopuolelle yleensä kirjeitse, puhelimella tai tapaamisissa. Toukokuusta lähtien vangeilla on ollut mahdollisuus pitää yhteyttä ulkomaailmaan myös esimerkiksi internetin välityksellä.

Kuva: Yle

Pelson vankila Vaalassa on 120-paikkainen vankila, johon sijoitetaan vankeja pääasiassa Itä- ja Pohjois-Suomesta. Vangit voivat pitää yhteyttä vankilan ulkopuolelle lähinnä kirjeitse, puhelimella ja tapaamisten avulla. Yhteydenpito on vangeille tärkeää, kertoo vankilan apulaisjohtaja Pertti Reiman.

– Se on tietysti olennainen asia, koska silloin he voivat olla yhteydessä läheisiin, omaisiin ja muihin vankilassa olosta huolimatta. Se on tärkeää myös asioiden hoitamisen kannalta, esimerkiksi asuntoasioissa, työvoimahallintoon liittyvissä kysymyksissä ja sosiaalitoimeen liittyvissä asioissa.

Avovankilassa vangeilla voi olla käytössään myös matkapuhelin. Ne ovat yleensä peruspuhelimia. Suljetussa vankilassa kuten Pelsolla tilanne on toinen.

– Meillä toimitaan korttipuhelimella. Vangilla on mahdollisuus olla omalla kustannuksellaan yhteydessä vankilan ulkopuolelle. Puheluajat ja se minne vanki soittaa ovat kontrolloidumpia suljetussa laitoksessa. Puheluja voidaan myös rajoittaa, jos katsotaan, että niitä käytetään väärin.

– Avopuolella on mahdollista käyttää myös internetiä asioiden hoitamiseen. Suljetulla puolella sellaista mahdollisuutta ei tällä hetkellä ole, vaikka laki muuttui toukokuun alussa. Toki internetiä voidaan käyttää, mutta käytännössä netin käyttö rajoittuu siihen, että ollaan yhteydessä oppilaitoksen oppimisympäristöön, Reiman jatkaa.

Keskellä pöytää on läpinäkyvä pleksilasi

Kirjeet ja postilähetykset tarkastetaan vankilassa. Pelson vankilan apulaisjohtaja Pertti Reimanin mukaan kirje tai viesti voidaan myös lukea, jos siihen on perustellut syyt. Yleensä kirjeet ja postilähetykset avataan ja katsotaan, ettei niissä ole mukana mitään ylimääräistä, jonka jälkeen ne toimitetaan vangille.

Vaikka vankilat olisivat turvallisuustasoltaan millaisia tahansa, niin eivät ne välttämättä mitään pulloja ole.

Pertti Reiman

Julkisuudessa suurta huomiota saaneet vangit voivat saada kirjeitä myös täysin vierailta ihmisiltä, mutta tavanomaista se ei ole, sanoo Reiman.

– Jos ajatellaan koko vankipopulaatiota, niin se on leikkaus ihan tavallisista Suomen kansalaisista. Heidän tekonsa, historiansa tai taustansa ei aiheuta kauheasti mielenkiintoa. On hyvin harvinaista, että kirjeitä tulisi joltain aivan uppo-oudolta ihmiseltä jollekin uppo-oudolle vangille.

Reimanin mukaan vangilla on mahdollisuus ottaa vieraita vastaan vankilassa. Valvotussa tapaamisessa vangin ja tapaajan erottaa toisistaan läpinäkyvä pleksilasi, ja tapaamisessa on mukana myös Rikosseuraamuslaitoksen virkamies. Valvomattomassa tapaamisessa nuhteettomasti toiminut vanki voi tavata läheistään ilman virkamiestä. Reimanin mukaan valvotut tapaamiset ovat valvomattomia yleisempiä.

Valvontalaite seuraa vankilan ulkopuolella

Vangille voidaan myöntää myös poistumislupa vankilasta, jos katsotaan, että hän pystyy noudattamaan annettuja ehtoja. Pelsolta vankeja käy ulkopuolella Reimanin mukaan poistumisluvalla viikoittain.

Poistumisluvalla liikkeellä olevaa vankia seurataan aktiivisesti valvontalaitteilla. Arkistokuvassa vangin jalkaan laitetaan jalkapantaa. Kuva: Yle

– Annamme vangille valvontalaitteen matkaan, jonka avulla pystymme kontrolloimaan, onko hän todellakin siellä, missä hän on ja noudattaako hän niitä ehtoja, joita poistumislupaan on asetettu. Tarvittaessa otamme häneen myös yhteyttä. Arvioisin, että poistumisluvista 80–90 prosenttia toteutuu onnistuneesti. Lopuissa kyse on yleensä myöhästymisestä muutamalla minuutilla tai päihteiden käytöstä.

Vanki menettää vapautensa – se on rangaistus

Reimanin mukaan mikään järjestelmä ei ole aukoton, joten vankilasta tapahtuu varmasti jonkin verran myös luvatonta yhteydenpitoa.

Avopuolella on mahdollista käyttää myös Internetiä asioiden hoitamiseen. Suljetulla puolella sellaista mahdollisuutta ei tällä hetkellä ole.

Pertti Reiman

– Vaikka vankilat olisivat turvallisuustasoltaan millaisia tahansa, niin eivät ne välttämättä mitään pulloja ole. Jos ajatellaan ammattimaista rikollista toimintaa, johon liittyy aina myös hyödyn tavoitteleminen, niin aika todennäköistä on, että jossain vaiheessa luvattomia aineita tai tavaroita voi kulkeutua vankilaan.

Reimanin kokemuksen mukaan vankien yhteydenpito ulkomaailmaan onnistuu kuitenkin ilman suuria esteitä. Yhteydenpito on rajoittunutta, koska yhteyttä voi pitää vain tiettynä aikana päivästä ja tietyillä välineillä.

– Täytyy muistaa, että rangaistuksen sisältönähän on vapauden menettäminen, mikä osittain liittyy myös mahdollisuuteen tehdä päätöksiä omasta elämästä ja toiminnasta. Tämä ei ole siinä mielessä normaali yhteiskunta, vaan toimii laitoksen periaatteella.