1. yle.fi
  2. Uutiset

Tilkkutaiteilijan teoksissa näkyvät elämän kriisit ja risteyskohdat

Vuokko Isakssonin 50-vuotisjuhlanäyttely kertoo tilkuin taiteilijan elämäntarinan avioeroineen ja kriiseineen. Käyttöesineet eivät tekstiilitaiteilijaa innosta, mutta tilkkutaidetta on syntynyt vuosien varrella niin että kaikkia ei edes muista.

Kotimaan uutiset
Taiteilija Vuokko Isaksson tilkkutyönsä edessä.
Jasmina Vaaraniemi / Yle

Vuokko Isakssonin tilkkutaiteesta koostuva näyttely ”Nainen tilkuttelee elämäänsä – Lady quilts the blues” kertoo taiteilijan elämäntarinaa. 50-vuotisjuhlanäyttelyn teokset ovat syntyneet taiteilijan elämän kriisi- ja risteyskohdissa.

Luettelosta löytyy avioero, lapsen sairastuminen sekä kuoleman rajalla käyminen. Mukaan on mahtunut myös yhteiskunnallisia kannanottoja sisältäviä teoksia.

– En edes muista kaikkia elämäni aikana tekemiäni töitä, mutta ne jotka muistan ovat liittyneet oman elämäni tapahtumiin. Monilla niistä on minulle edelleen suuri merkitys, Isaksson kertoo.

Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee Elämän lanka -nimisen teoksen. Tilkkutyö kertoo ajasta jolloin hän kävi lähellä kuolemaa.

– Selviämiseni oli tunneista kiinni. Se on merkityksellisin, koska koin kuinka nopeasti ihminen voi menettää elämänsä. Sairaudestani toipumiseen tein kolme teosta. Elämän lanka, Kuoleman portti sekä – hassua kyllä – Globaalin markkinatalouden musta aukko, hän muistelee.

Isaksson kuvailee maailmassa olevan kolme asiaa joihinihminen ei pysty vaikuttamaan: elämä, kuolema ja kansainvälinen rahatalous.

Olen tilkkutaiteilija ja haluan käyttää tätä nimitystä. Haluan hyödyntää tilkkutaiteen historiaa, joka nousee naisten käsityötraditiosta, kaikkine mahdollisuuksineen.

Vuokko Isaksson

Pitkä historia tilkkutöiden parissa

Isaksson on ommellut niin kauan kuin muistaa. Hän kokee itsensä ilmaisun ompelemalla olevan lähellä sydäntä.

– Tein ensimmäisen tilkkutyöni kun olin 15-vuotias. Likkakaverini oli saanut itselleen tilkkutäkin ja olin siitä hirveän kateellinen. Halusin samanlaisen ja äitini kehotti hakemaan vintiltä vanhan täkin ja päällystämään sen.

Vuokko Isakssonin taidenäyttelyn tilkkutöitä Kemin taidemuseossa.
Kemin taidemuseossa nähtiin syksyllä Vuokko Isakssonin tilkkutaiteen näyttely.Jasmina Vaaraniemi / Yle

Varsinaisia käyttöön tarkoitettuja peittoja Isakssonia ei kiinnosta tehdä. Tilkkutöitä hän kuvailee visuaalisiksi esineiksi, jonka käyttötarkoitus on lämmittämisen sijaan olla katsottavana.

– En inspiroidu käyttöesineistä. Tulevassa väitöskirjassani pohdin sitä, miten tilkkutäkki nousi sängystä seinälle ja muuttui esineeksi jota katsotaan. Se tarjoaa katsojalle omia tulkintoja teoksen sisällöstä. Se on minulle se kantava ajatus näiden tekemisessä.

Taiteilijaidentiteetti löytyi vuosien varrella

Isaksson koki uransa alussa identiteettikriisin, kun ei osannut määritellä onko hän kuvataiteilija vai tekstiilitaiteilija.

– Pitäessäni ensimmäistä taidenäyttelyäni Kemin taidemuseolla vuonna 1973, identiteettini oli käsityönopettaja ja käsitöitä harrastava nainen, hän muistelee.

Vuosien kokemuksen jälkeen Isakssonin henkilöllisyys tilkkutaiteilijana on syventynyt.

– Olen tilkkutaiteilija ja haluan käyttää tätä nimitystä. Haluan hyödyntää tilkkutaiteen historiaa, joka nousee naisten käsityötraditiosta, kaikkine mahdollisuuksineen. Se kaikki on kokemukseni kanssa minulle ilmaisullista materiaalia.

Teoksien määrää ei olla koskaan laskettu

Isaksson ei ole koskaan laskenut kaikkia elämänsä aikana tekemiään töitä.

– On mielenkiintoista miten en edes muistanut kaikkia täällä esillä olevia töitä. Eräänkin teoksen löysin osumalla sattumalta sen nykyisen omistajan kotiin. Hän tarjosi teosta lainaksi ja totta kai halusin sen, hän hymyilee.

Isakssonilla on ollut tuotanto jatkuvasti päällä. Osa on töistä on lähtenyt lahjaksi maailmalle, mutta osa on tehty näyttelyitä silmällä pitäen. Näyttelyitä on pidetty Suomessa noin 40 kappaletta ja saman verran myös ulkomailla.

– Osin samat teokset ovat eri näyttelyissä kiertäneet. Yleensä näyttelyä rakennettaessa tosin, niihin tulee omat kokonaisuutensa jonkin teeman ympärille.

Vuokko Isakssonin näyttely avataan Kemin taidemuseossa syyskuun 3. päivä.

3.9. klo 8.54 Korjattu näyttelyn nimi.

Toimitusharjoittelija Jasmina Vaaraniemi

Lue seuraavaksi