Pääministeri Orbán myllertää Budapestin ilmettä uusiksi

Budapestiin nousee ennennäkemätön museokortteli. Samaan aikaan kaupungin maamerkki, Budan linnavuori, on myllerryksessä.

Ulkomaat
Uusi Kansallisgalleria nielaisee myös nykytaiteen museon. Arkkitehtuurikilpailun 1. sija jaettiin kahden ehdotuksen kesken.
Uusi Kansallisgalleria nielaisee myös nykytaiteen museon. Arkkitehtuurikilpailun 1. sija jaettiin kahden ehdotuksen kesken.ligetbudapest

Budapest on pian vahvasti mukana yhä kovenevassa kilpailussa Euroopan matkailijoista. Kaupungin Keskuspuistoon nousee uudisrakennusten rypäs, Liget Budapest, jota markkinoidaan Euroopan mittavimmaksi museohankkeeksi.

Sen tarkoituksena on houkuttaa Budapestiin mahdollisimman paljon turisteja.

Uuteen museokortteliin tulee uusi Kansallisgalleria, joka jakaa tilat nykytaiteen museo Ludwigin kanssa. Lisäksi alueelle nousevat Valokuvataiteen museo, Unkarin arkkitehtuurimuseo, Kansatieteen museo sekä Unkarilaisen musiikin museo.

Rakennusten suunnittelijoita on etsitty kansainvälisellä arkkitehtuurikilpailulla. Uuden Kansallisgallerian suunnittelukilpailun tuomaristossa istuu muun muassa Juhani Katainen, entinen Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtuurin osaston johtaja.

Noin seitsemänsataa miljoonaa euroa maksavan kokonaisuuden pitäisi olla valmis vuonna 2018.

Megalomaanisen hankkeen takana on Unkarin oikeistolaisen pääministerin Viktor Orbánin hallitus.

Budapestin kartta.
Yle Uutisgrafiikka

”Kuninkaanlinna takaisin kansalle”

Budapestin kasvojenkohotus ei koske vain uutta Keskuspuistoon nousevaa museokorttelia.

Myös Budan linnavuori on muutoksen kourissa.

Tonavan rannalla uljaana kohoava maamerkki on Unescon maailmanperintökohde, jonka Orbán haluaa ”valloittaa takaisin”.

Siellä sijaitsee entinen kuninkaanlinna, jossa toimivat Kansalliskirjasto, Kansallisgalleria ja Budapestin historian museo.

Orbánin linnaprojekti lanseerattiin viime vuoden lopussa. Sen mukaan pääministeri ”valloittaa Budan linnan takaisin Unkarin kansalle”, ei itselleen, kuten arvostelijat väittävät.

Kuninkaanlinna on tarkoitus palauttaa kahdessakymmenessä vuodessa entiseen loistoonsa.

Orbán on nimennyt satojen miljoonien eurojen hankkeensa Kansalliseksi Hauszmann -suunnitelmaksi. Nimi viittaa Itävalta-Unkarin loistonpäiviin ja arkkitehti Alojos Hauszmanniin, joka vastasi Budan linnan laajennustöistä 1890-luvun lopulla.

Orbán on jo kerran yrittänyt muuttaa hovinsa linnavuorelle, mutta hanke kaatui vuonna 2002, kun Orbán putosi vallasta.

Nyt toisella pääministerikaudellaan Orbánilla on ollut onnea matkassa. Pääministerin kanslia muuttaa linnavuorelle karmeliittojen entiseen luostariin, jossa toimi viimeksi Unkarin Kansallinen tanssiteatteri ennen kuin se ajettiin sieltä ulos.

Linnavuorelta museokortteliin

Sekä Orbánin linnavuoren ”valloitussuunnitelma” että Budapestin uusi museokortteli ovat saaneet kritiikkiä osakseen. Museokortteli on nähty kansallismielisen Unkarin mahtipontisena näyteikkunana.

Yksi Kansallisen Hauszmann -suunnitelman äänekkäistä arvostelijoista on Rév István, joka johtaa kylmään sotaan erikoistunutta arkistolaitosta Budapestissä. The Open Society Archivesin (OSA) vetäjä kertoo Yle Uutisille, että hän aikoo tehdä kaikkensa pysäyttääkseen Orbánin ”alyttömän ja typerän” Budan linnavuoren uudelleenrakentamishankkeen.

Budapestin uusi museokortteli palvelee linnavuoren tyhjennystalkoita. Sinne muuttaa entisessä kuninkaanlinnassa sijaitseva Kansallisgalleria. Myös linnavuorella sijaitsevalle Kansalliskirjastolle etsitään uutta sijoituspaikkaa.

Orbánin mukaan entinen kuninkaanlinna on Unkarin kansan symboli ja unkarilaisen kulttuurin Akropolis, vaikka linnan viimeiset kuninkaalliset isännät olivat Itävallan Habsburgeja.

Budan linnavuoren uudelleenrakentamishanke, Kansallinen Hauszmann -suunnitelma kestää parisenkymmentä vuotta, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Silloin linnan kaikki lähes yhdeksänsataa huonetta pitäisi olla remontoitu.