1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ei yhtään valitusta metelistä – AC/DC toi yli 7 miljoonaa euroa Hämeenlinnaan

AC/ DC:n Kantolan tapahtumapuiston jättikonsertti kesällä toi Hämeenlinnaan rahaa lähes 7 miljoonaa euroa. Kyselytutkimuksen mukaan konserttivieraat kuluttivat yhdessä päivässä rahaa reilut 120 euroa per henkilö. Ensi kesäksi on Kantolassa parannettava pysäköintiä, valaistusta ja poistumisreittejä.

kulttuuri
Ihmisiä astuu ulos junasta Hämeenlinnan asemalla
LInnan Kehitys Oy / Tomi Jokela

Hämeenlinna onnistui heinäkuussa Kantolassa pidetyn AC/DC -konsertin järjestelyissä.

Kyselytutkimuksessa peräti 93 prosenttia piti konserttia erittäin tai melko onnistuneena. Kyselyyn vastasi noin 5 000 konserttivierasta. Sen mukaan kävijöistä lähes 70 prosenttia oli miehiä.

Konserttivieraat pitivät konsertin etukäteistiedotusta, Hämeenlinnaan saapumista ja turvatarkastuksia onnistuneina.

Valaistusta, opastusta ja pysäköintiä parannettava

Konsertista poistumiseen ei oltu tyytyväisiä.

– Meille oli jo etukäteen selvää, että kun tuollainen massa poistuu konserttialueelta yhtä aikaa, niin se on varmasti ruuhkaista. Jatkossa voidaan satsata vielä enemmän opastukseen, valaistukseen ja poistumisreittien leveyteen ja erilaisten pysäköintialueiden eteen, lupaa konsertin järjestäjän Live Nationin kehitysjohtaja Kaarina Gould.

Kun oli jo pimeää, niin he eivät hahmottaneet mihin suuntaan lähdetään

Mervi Käki

– Poistua voisi jatkossa useamman kadun kautta. Kun vieraat olivat muualta kuin Hämeenlinnasta ja oli jo pimeää, niin he eivät hahmottaneet mihin suuntaan lähdetään ja se hidasti myös liikkumista, kertoo kokemuksistaan Hämeenlinnan elinkeinoyhtiön Linnan Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Mervi Käki.

Linnan Kehitys Oy oli erittäin tyytyväinen siihen, millainen mielikuva konserttivierailla jäi Hämeenlinnasta. Noin 75 prosentille jäi kaupungista positiivinen maku suuhun.

Yksi konserttivieras jätti rahaa 123 euroa

Konserttivieraat kuluttivat rahaa AC/DC:n konserttiretkellään Hämeenlinnan seudulla yhteensä 6,7 miljoonaa euroa. Yksi konserttivieras käytti rahaa arviolta 123 euroa. Siitä yli puolet meni ravintolapalveluihin ja kolmannes ostoksiin.

Tapahtuma on loppuunmyyty -kyltti festivaalinpuiston portilla
Konserttivieraat kuluttivat rahaa Hämeenlinnan retkellään 6,7 mlijoonaa euroa.Linnan Kehitys Oy / Veera Kolehmainen

– Siinä on vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Paikalliset yrittäjätkin kokivat, että olisivat voineet tulla aktiivisemmin mukaan, laajentaa palveluitaan ja viestiä niistä paremmin konserttiyleisölle, Gould tietää.

– Jos Hämeenlinnassa olisi majoituskapasiteettia enemmän, niin vieraat viihtyisivät useamman päivän täällä, Mervi Käki huokaa.

Kun mukaan lasketaan vielä konsertin järjestäjän Live Nationin ostamat alihankkijoiden palvelut Hämeenlinnan alueelta, niin talousalueelle jäänyt summa kohoaa reilusti yli 7 miljoonaan euroon.

– Alihankkijoilta tulivat muut kuin lavan rakenteet, teltat, kontit ja aidat sekä ravintolapalvelut ja järjestyksenvalvonta. Konserttia toteuttamassa oli noin 1 300 ihmistä, heistä noin 70 prosenttia oli nuoria.

Konsertin tuomia lisätuloja kyseltiin myös 120 paikalliselta yritykseltä.

Konserttia toteuttamassa oli noin 1300 ihmistä, heistä noin 70 %:a oli nuoria

Kaarina Gould

Niistä puolet kertoi tapahtuman tuoneen lisäpotkua liiketoimintaan. Kolmasosa sanoi asiakasmäärien ja myynnin olleen koholla useamman päivän.

Puolet vastanneista ei ollut huomannut mitään muutosta toiminnassaan.

Hämeenlinnan kaupungin viranomaisille ei tullut yhtään virallista valitusta AC/DC-konsertin tiimoilta.

Poliisin Miekkalinnassa oli putkassa 18 henkilöä. Kanta-Hämeen keskussairaalassa paikattiin noin kymmenen ihmisen saamia vammoja.

AD/DC:stä ja Hämeenlinnasta julkaistiin eri medioissa yhteensä 462 eri artikkelia tai juttua.

Iron Maiden ensi kesänä Hämeenlinnaan?

Linnan Kehityksen Kantolan ensi kesän varaslistalla on useita alustavia merkintöjä. Onko Live Nation näiden joukossa?

– Kyllä me toivomme, että pääsemme tänne jo ensi kesänä jotain uutta tapahtumaa tekemään.

Suomalaisten suosikki brittiläinen metallimusiikin ikoni Iron Maiden lähteen suurelle maailmankiertueelle, onko sieltä päin oltu teihin jo yhteydessä?

– Katsotaan, hymähtää Live Nationin Kaarina Gould.

Lue seuraavaksi