1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Näkökulma: Ruotsin porvarileiri haluaa maan Natoon – yhdessä Suomen kanssa

Nato-jäsenyydestä tulee aikanaan Ruotsin valtiopäivävaalien kuuma kysymys. Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf korosti, että Ruotsin ja Suomen pitäisi yhdessä hakeutua Naton jäseniksi.

Hannele Muilu Kuva: Yle

Ruotsin kaikki porvaripuolueet ovat kääntyneet Naton kannattajiksi – Venäjän uhka on koonnut porvarit yhteen. Keskustapuolueen johto ilmoitti lehtikirjoituksessa päätyneensä Naton kannalle.

Ennestään Nato-leirissä olivat Ruotsin kokoomus, kansanpuolue ja kristillisdemokraatit.

Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf toisteli eilen haastatteluissa, että Ruotsin tulee pyrkiä Naton jäseneksi Suomen kanssa yhdessä.

Puolustusministeri, sosiaalidemokraattien Peter Hultqvist vakuutteli kesällä Almedalenin seminaarissa suomalaistoimittajille, että jos Natoon jonkin ihmeen kautta mentäisiin, se tapahtuisi vain Suomen kanssa yhdessä.

Edelliselle, porvaripuolueiden hallitukselle Nato-selvitystä tehnyt Tomas Bertelman suositti Natoon liittymistä - niinikään Suomen kanssa yhdessä, ihannetapauksessa.

Miksi? Eihän isonveljen tarvitse kuunnella pikkuveljeä.

Suomalaiset muistavat karsaasti, kuinka Ruotsi oli laittamassa EU-jäsenhakemusta eteenpäin kertomatta Suomelle. Lopulta hakemukset saatiin ajastettua yhteen.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöllä on vahva yleinen tuki molemmissa maissa. Siksi ajatus Nato-jäsenyydestä yhdessä Suomen kanssa vähentää asian herkkyyttä

Tutkija Magnus Christiansson Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta selittää, että tausta on kylmän sodan ajassa. Silloin katsottiin, että Ruotsin olisi mahdotonta liittyä Natoon, koska se riskeeraisi Suomen ja koko Itämeren alueen turvallisuuden, Neuvostoliiton ja YYA-sopimuksen oloissa.

Ajatus elää yhä poliitikkojen mielissä – eikä sitä hälventänyt Baltian maiden Natoon liittyminen.

Christiansson sanoo olevansa varsin yksin käsityksessään, jonka mukaan maiden ei tarvitse hakea jäsenyyttä yhdessä. Hakemuksia olisi hänen mielestään vaikea ajoittaa samaan tahtiin.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöllä on vahva yleinen tuki molemmissa maissa. Siksi ajatus Nato-jäsenyydestä yhdessä Suomen kanssa vähentää asian herkkyyttä.

Dagens Nyheter suosittelee pääkirjoituksessa, että keskustajohdon pitäisi alkaa vaikuttaa suomalaiseen sisarpuolueeseensa, jossa on Naton jarrumiehiä.

Annie Lööf nähdään siis pian Juha Sipilän ovella.

Ruotsin Nato-jäsenyyden suurin jarru on kuitenkin omassa maassa. Hallituksessa sekä sosiaalidemokraatit että ympäristöpuolue vastustavat Nato-jäsenyyttä. Hallitusohjelmassa lukee, ettei Natoon olla menossa.

Suurin puolue sosiaalidemokraatit näyttää seisovan yhtenä joukkona kielteisen Nato-kannan takana.

Toisinajattelijoita ei puolueesta ole juuri tullut esiin. Siitä on pitänyt huolen Suomea tiukempi puoluekuri: poliitikot eivät pohdiskele kantojaan julkisesti.

Epäillään kuitenkin, että puolustusministeri Hultqvistilla olisi myös Nato-sympatiaa. Toistaiseksi se on kanavoitunut vaatimuksiin yhteistyön syventämisestä Yhdysvaltain kanssa. Hultqvist totesi viimeksi maanantaina, että olemme valinneet yhteistyölinjan – emme Naton jäsenyyttä.

Vähemmistöhallitukselle ja sosiaalidemokraateille porvaripuolueiden löytämä yhteinen sävel on kuitenkin riesa. Nato-jäsenyydestä on tulossa kolmen vuoden päästä pidettävien seuraavien valtiopäivävaalien suuri kysymys.

Ilman demarien tukea Ruotsi tuskin suurta päätöstä tekee.

Kansan keskuudessa Naton kannatus noussut, mutta vastustajilla on yhä enemmistö.

Kirjoittaja on Ylen uusi Skandinavian-kirjeenvaihtaja.