Paavo Väyrynen jatkaa taistoa euroalueesta eroamisen puolesta

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen vakuuttaa, että Suomen on mahdollista erota euroalueesta. Kreikan kriisin kuumimpina hetkinä kerrottiin, että on olemassa suunnitelma Kreikan euroerosta. Väyrysen mukaan ero mahdollinen myös Suomelle, joka ei ole Kreikan tavoin ylivelkaantunut.

Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen
Paavo VäyrynenRisto Koskinen / Yle

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen jatkaa taisteluaan Suomen eroamiseksi euroalueesta. Väyrysen mukaan jäsenyys euroalueessa on vienyt Suomen vararikon partaalle. Blogissaan (siirryt toiseen palveluun)Väyrynen kirjoittaa, että Suomella on edessään kova hevoskuuri, jolla on syvällekäyvät taloudelliset, sosiaaliset ja poliittiset seuraukset.

– Maksaisimme kovan hinnan siitä, että saisimme olla mukana euroalueessa, joka on kehittymässä velkaunioniksi ja ylikansalliseksi liittovaltioksi, kirjoittaa Väyrynen.

Tukea oppositoista

Väyrysen mukaan euroalueesta eroaminen on mahdollista.

– Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on kertonut, että oli jo olemassa suunnitelma Kreikan euroeroksi. Suomen hallitus ajoi aktiivisesti Kreikan eroamista. Se on tietysti mahdollista myös Suomelle, mutta monin verroin helpompaa kuin pahoin ylivelkaantuneelle Kreikalle, perustelee Väyrynen.

Eropäätöksen aikaansaaminen eduskunnassa on Väyrysen mukaan mahdollista. Väyrynen muistuttaa, että keskusta vastusti aikoinaan euroalueeseen liittymistä ja toisen hallituspuoleen, perussuomalaisten nykyisistä kansanedustajista valtaosa kertoi Ylen vaalikoneessa kantanaan, että Suomen olisi parempi olla euroalueen ulkopuolella.

– Tukea saisimme myös oppositiosta, kirjoittaa Väyrynen.

Ero yksinkertaisella enemmistöllä

Luontevaa Väyrysen mukaan olisi, että euroalueesta eroaminen tapahtuisi samaa tiedonantomenetelmää käyttäen, jota käytettiin jäsenyyspäätöstä tehtäessä.

– Tiedonannon hyväksymiseen tarvitaan vain kansanedustajien enemmistö. Kun eduskunta on päätöksensä tehnyt, neuvotellaan asiasta euroalueen muiden jäsenmaiden ja komission kanssa, kirjoittaa Väyrynen etenemisjärjestyksestä.

Väyrysen mukaan hänen tekemänsä aloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa on vasta ensimmäinen askel taistelussa Suomen taloudellisen itsenäisyyden palauttamiseksi.

– Tarvittaessa otteet kovenevat, päättää Väyrynen bloginsa.