Onko yli kahden tunnin koulumatka sopiva ekaluokkalaiselle?

Keskustelu pienten koululaisten koulumatkojen pituudesta on kiihtynyt koulujen alettua. Yhä useampi joutuu turvautumaan koulukuljetuksiin, koska pikkukouluja on lakkautettu viime vuosina runsaasti. Monella pienellä lapsella matkaan käytetty aika venyy odotuksineen jopa lain sallimille äärirajoille.

Kotimaa
koulubussiin nousevia lapsia ja nuoria
Uudistuneet koulukuljetukset ovat poikineet valitusryöpyn Saarijärvellä.YLE / TImo Leponiemi

Alle 13-vuotiaan lapsen koulumatka saa kestää lain mukaan odotuksineen enintään kaksi ja puoli tuntia. Lapsilla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen, jos matka esiopetukseen tai kouluun on pidempi kuin viisi kilometriä.

Esimerkiksi Porissa on käyty kiivasta keskustelua aiheesta, sillä ekaluokkalaisten koulumatkoihin on kulunut päivässä odotusaikoineen paikoin lähes kolme tuntia.

Matkan kestoa ei selitä edes pitkä matka. Esimerkiksi esikoulukuljetuksessa viiden kilometrin matkaan on kulunut tunti yhteen suuntaan, koska taksi kuljettaa matkalla useista eri kaupunginosista saapuvia lapsia.

*Ovatko näin pitkät matkustusajat mielestäsi kohtuullisia pienille lapsille? Miten asia pitäisi hoitaa? Kenen vastuulla kuljetusten järjestämisen pitäisi olla? Ota kantaa ja keskustele. *