Vanhuksilta perittiin turhaan kymmeniä tuhansia euroja – kunta joutuu palauttamaan rahat

Heinävedellä on peritty vanhuksilta perusteetta kymmeniä tuhansia euroja lääkejakelumaksuja.

Kotimaa
Iäkäs nainen kulkee rollaattorin kanssa.
Yle

Heinäveden kunta Etelä-Savossa on perinyt kotihoidon ja palveluasumisen asiakkailta kymmeniä tuhansia euroja lääkejakelumaksuja, jotka joudutaan maksamaan takaisin. Virhe on syntynyt, kun on tulkittu lääkkeiden annosjakelua koskevia säännöksiä.

– Meidän linja oli, että lääkkeenjakelu on kotihoidon tukipalvelu ja kunta päättää, kuinka paljon se maksaa. Vuonna 2013 eduskunnan oikeusasiamies otti toisenlaisen kannan, Heinäveden perusturvajohtaja Anneli Malmstedt sanoo.

Oikeusasiamies päätti, että lääkkeiden jakelu kuuluu kunnan järjestämisvelvollisuuden piiriin. Maksun pitää määräytyä asiakkaan maksukyvyn mukaan, jolloin maksuilla on myös tietty katto.

– Oikeusasiamiehen päätöksen jälkeen kotihoidon asiakas vei asian hallinto-oikeuteen, ja kesällä hallinto-oikeus päätti, että jakelumaksut pitää palauttaa asiakkaalle takautuvasti.

Perusturvajohtaja Anneli Malmstedtin mukaan kunta ehti periä lääkejakumaksuja vuosina 2012 ja 2013. Kymmeniltä asiakkailta perittiin 6–10 euroa viikkoa kohti.

– Haluamme kohdella heinäveteläisiä tasapuolisesti, joten kaikki saavat rahansa takaisin, Malmstedt sanoo.

Heinävedellä arvioidaan, että potti on kokonaisuudessaan noin 30 000 euroa. Päätös asiasta tehtiin keskiviikkona, joten lopullisia laskelmia maksupalautusten suuruudesta ei vielä ole tehty.