Juopottelua, huumeita ja virtsaamista – kiinteistönomistajat haluavat eroon häiriköitä houkuttelevista penkeistä Lahdessa

Kiinteistönomistajat ovat kyllästyneet villiin menoon Lahden ydinkeskustassa. Penkeillä lojuu sammuneita ja juopuneita, osa nukkuu näyteikkunoita vasten. Kiinteistönomistajien vastustuksesta huolimatta kaupungin suunnitelmissa on tuoda keskustaan lisää penkkejä.

Kotimaa
Mies juo olutta.
Yle / Lahti

Lahden keskustan kiinteistönomistajat ovat kyllästyneitä villiin menoon ydinkeskustassa. Aleksanterinkadun ja Rautatienkadun kiinteistönomistajat ja osuuskauppa Hämeenmaa ovat kirjelmöineet tekniselle lautakunnalle penkkien poistamiseksi paikalta.

Kiinteistönomistajien mukaan huumeiden ja alkoholin käyttö kaupungin keskeisellä paikalla on yleistä, ja Aleksi on törkeän näköinen. Kiinteistöjen edustaja Heikki Vaahto vaatii viranomaisia puuttumaan asiaan.

– Porukka pahimmillaan nukkuu ikkunoita ja sisääntulo-ovea vasten.

Vaahdon mukaan kyse ei ole pelkästään alkoholista, vaan huumeidenkäyttökin on alueella yleistä.

Tavalliset kaupunkilaiset ovat alkaneet kiertää Aleksin ja Rautatienkadun kulman kaukaa. Tämä vaikuttaa jo yritysten liiketoimintaan.

– Meille asiakas totesi, että yksi syy poislähtöön oli se, että asiakas ei enää halua, uskalla tulla, sanoo Heikki Vaahto.

Vaahtoa myös suututtaa se, että keskustan paraatipaikka on muuttunut yleiseksi käymäläksi.

– Virtsaaminen on jatkuvaa, jopa porraskäytäviin tullaan.

Vaahdon mielestä veronmaksajien rahat ovat valumassa hukkaan. Aleksin kiveykseen maalatulla räsymatolla ei istuskele veronmaksajia nautiskelemassa keskustan viihtyvyydestä, vaan matolla makaa sammuneita.

Kaupunki aikoo lisätä penkkejä

Vaahto arvelee, että ongelma sai alkunsa siitä, kun kaupunki toi penkit Aleksanterinkadulle. Hänen mielestään penkkien poistaminen olisi vähintä mitä pitäisi tehdä.

Virtsaaminen on jatkuvaa, jopa porraskäytäviin tullaan.

Heikki Vaahto

Lahden kaupungin tekninen toimi ei aio poistaa penkkejä. Sen sijaan asiaa yritetään korjata lisäämällä valvontaa.

Tekninen toimi on pyytänyt poliisilta tehoiskua Aleksin ja Rautatienkadun kulman siistimiseksi.

Uuden Aleksin suunnitelmissa on lisätä penkkejä niin, että istumapaikkoja löytyy 50 metrin välein.

Projektipäällikkö Riitta Niskanen muistuttaa, että penkit ovat kaikkien kaupunkilaisten käytettävissä. Sen sijaan julkijuopottelu ei ole sallittu.