Keskustan Kärnä: Räjähdeasetus kumottava – "Suomessa tällä hetkellä satojatuhansia rikollisia"

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) vaatii räjähdeasetuksen kumoamista patruunoiden kotisäilytyksen osalta. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kertoi keskiviikkona uusista vaatimuksista patruunoiden säilytykseen. Kärnä pitää pitää vaatimuksia kohtuuttomina.

ammukset
Haulikon patruunoita
Jarkko Heikkinen / Yle

Uusi räjähteiden valmistuksen, käsittelyn ja varastoinnin turvallisuusasetus (siirryt toiseen palveluun) koskettaa kaikkia suomalaisia metsästys- ja ampuma-aseharrastajia.

Tukesin mukaan patruunoiden kotisäilytykseen vaaditaan tästä eteenpäin 30 minuutin palorasituksen kestävä kaappi, joka on merkitty räjähdemerkinnällä, varastoinnista vastaavan henkilön yhteystiedoilla sekä tupakoinnin ja avotulenteon kieltävillä merkinnöillä. Tähän asti vaatimus on ollut vain säilyttää patruunat ja ruuti riittävän huolellisesti ja varovaisesti lukitussa kaapissa siten, että ne eivät joudu asiattomien haltuun.

Kansanedustaja Kärnä vaatii asetuksen kumoamista patruunoiden kotisäilytyksen osalta.

– Hallitus on sitoutunut tarpeettomien normien purkamiseen ja tässä on päinvastoin luotu uusi sellainen. Aiempi vaatimus patruunoiden kotisäilytyksestä on täysin riittävä. Suomessa on tällä hetkellä satojatuhansia "rikollisia", koska tuollaisia kaappeja ei käytössä ole. On myös täysin naurettavaa, että kotona oleva kaappi vaaditaan merkitsemään omilla yhteystiedoilla ja erillisillä tupakoinnin ja avotulenteon kieltävillä merkinnöillä. Sisätiloissa kotona tupakoidaan nykyään varsin vähän, saati että se tehtäisiin patruunoiden vieressä, ja vielä vähemmän kotona poltetaan avotulia, Kärnä toteaa tiedotteessaan.

Asetusten mukaisten kaappien hankinta ja niiden merkitseminen aiheuttaa Kärnän mielestä kohtuuttomat lisäkustannukset metsästys ja ampuma-aseharrastajille.

– Toivon todella, että työ- ja elinkeinoministeriössä ryhdytään välittömästi toimenpiteisiin asetuksen muuttamiseksi patruunoiden kotisäilytyksen osalta. Tukesin antamassa tiedotteessa vaatimus kaappien merkitsemisestä ohitettiin ylimalkaisesti, vaikka asetuksessa on sille selkeät vaatimukset. Taisivat itsekin ymmärtää asian naurettavuuden, Kärnä päättää.