1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Silmälasien pinnoite menee helposti pilalle: "Varo uunia, tulisijaa ja astianpesukonetta"

Silmälaseihin laitetut pinnoitteet voivat vaurioitua ihan tavallisissa keittiöhommissa. Kuumat höyryt ovat myrkkyä pinnoitteelle.

Kuva: Yle

Silmälasien linsseihin on saatavissa monia erilaisia pintoja. Usein silmälasien ostaja ottaakin linsseihin esimerkiksi heijastusta ehkäisevän tai kovan pinnan.

Harva kuitenkaan tietää, että linssien pinnoitteet ovat melko herkkiä lämpövaihteluille ja kemikaaleille. Ongelmia silmälasien pinnoitteille voi siis tulla hyvin arkisissa asioissa esimerkiksi kodin keittiötöissä.

– Kuuman sähköuunin ensimmäinen höyrypilvi tai astianpesukoneen avaaminen voivat pilata silmälasien pinnan, sanoo optikko Panu Tast, joka on myös Suomen Optisen Toimialan toimitusjohtaja.

Tast lisää pinnotteita pilaavaan listaan myös tulisijat. Puuklapien lisääminen tulisijaan aiheuttaa silmälaseille äkillisen lämpöshokin, joka voi aiheuttaa pinnoitevaurion. Sama voi tapahtua myös höyryävän kattilan läheisyydessä. Nyrkkisääntönä Tast neuvoo ottamaan silmälasit pois päästä edellä mainituissa tilanteissa.

– Vähintään koko käden mitta kannattaa pitää välimatkaa ja lisäksi vielä kääntää päätä taaksepäin, Tast neuvoo.

Vaurioitunutta pintaa ei voi korjata

Pinnoitteita käytetään pääasiassa muovilinsseissä. Pinnoite laitetaan linsseihin kiinni höyrystämällä ja mikroskooppisen ohuina kerroksina. Kun silmälasien pinnoitekerros vaurioituu, tulee linsseihin appelsiinimainen näkövaikutelma.

Vaurioitunutta pinnoitetta ei voi enää korjata.

– Ei siinä ole muuta tehtävissä kuin hankkia uusia lasit, Tast sanoo.