Näkökulma: Uupuneiden rautatieasemalla Budapestissa tuhannet odottavat pääsyä vapauteen

Junat ovat käden ulottuvilla ja valaistut kyltit opastavat oikeille raiteille, mutta pakolaisten kohtaloksi jäi keskiviikkona Keletin rautatieaseman aukio, kirjoittaa Budapestissa oleva Ylen ulkomaantoimittaja Pauli Lahti.

Näkökulmat
Pakolaisia Keletin rautatieaseman edustalla Budapestissa.
Pakolaisia Keletin rautatieaseman edustalla Budapestissa.Esa Fills / Yle

Qulbi, 3,5 vuotta, katsoo vierasta miestä ihmettelevin silmin. Vieressä makaileva velipoika on maalannut kasvonsa ja perheen isä nojaa rautatieaseman seinään. He ovat Syyriasta ja he haluavat Saksaan.

Unkarille se ei sovi. Ainakin 2 000 pakolaista odottaa Budapestissa Keletin rautatieasemalla lupaa nousta junaan ja lähteä Saksaan.

Näkymä Budapestin rautatieasemalta
Syyrialainen Qulbi odottaa veljensä ja isänsä kanssa pääsyä kohti Saksaa.Pauli Lahti / Yle

He ovat täällä kolmatta vuorokautta ja se näkyy heistä. Väsyneet ja alistuneet katseet kertovat vuorokausien valvomisesta.

Sadat unkarilaispoliisit valvovat, etteivät pakolaiset pääse sisälle rautatieasemalle. Maksettu lippu ei oikeuta junamatkaan elleivät viralliset paperit ole kunnossa. Heillä ei ole kellään.

Hermot alkavat pettää. Osa nuorista miehistä osoittaa mieltään mellakkapoliisia vastaan. Jotkut rähinöivät keskenään. Keskiviikkoiltaan mennessä kaikki on kuitenkin mennyt hämmästyttävän rauhallisesti. Ilmeisesti toivo paremmasta pitää ihmisiä edes jollakin tavalla kasassa.

Mutta eipä heillä paljon muuta olekaan. Tervetuloa Eurooppaan, Qulbi.

Pauli Lahti, Yle Uutiset, Budapest