"Synkkä ja apea päivä" – Rengonharjun lentokentän alasajo on Ilmajoella kova pala

Seinäjoen lentoaseman lakkauttaminen on kova isku Ilmajoella. Kunta on hankkinut suurin toivein ja odotuksin lentoaseman läheisyydestä 45 hehtaarin maa-alueet mm. teollisuutta ja toimistorakentamista varten. Ilmajoen kunnanjohtajan Seppo Pirttikoski kuvailee tunnelmia synkiksi ja apeiksi.

liikenne
Seinäjoen lentoasema.
Pasi Takkunen / Yle

Seinäjoen lentoasema sijaitsee Ilmajoen kunnan puolella ja Ilmajoen panostukset lentokentän toimintaan ovat olleet vuosien aikana mittavia. Nyt Seinäjoen lentoasema ajetaan täysin alas. Rengonharju-säätiön hallitus päätti keskiviikkona koko henkilöstön työsuhteiden päättämisestä.

– Lentoaseman lakkauttamispäätökseen on osattu varautua ennakolta, mutta kyllä tämä silti on synkkä ja apea päivä. Koskaan en olisi uskonut näiden vuosien aikana, että tämä päivä on edessä, mutta totta tämä nyt on, purkaa kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski päällimmäisiä tuntojaan.

Seppo Pirttikosken mukaan kaikki mahdollinen lentokentän pelastamiseksi on tehty.

– Toimintaa ja operaattoria kentälle on etsitty tosissaan ja alueen yrityksille markkinoitu lentoyhteyttä.

Seppo Pirttikoski arvioi, että suurin syy lentotoiminnan loppumiseen on Seinäjoen ja Helsingin välinen nopea junayhteys. Juna osoittautui liian kovaksi kilpailijaksi. Toiveena oli, että yritykset maakunnan laidasta laitaan käyttäisivät lentosiltaa, mutta Pirttikosken mukaan siinä ei kaikin osin onnistuttu.

Ilmajoen kunta on vuosien saatossa hankkinut lentoseman läheisyydestä 45 hehtaarin maa-alueet. Tuosta määrästä vajaan 30 hehtaarin alueella on asemakaava, ja maat on kaavoitettu mm. teollisuudelle, kaupalle ja toimistorakentamiselle. Seppo Pirttikoski uskoo Rengonharjun tonttien käyvän kaupan lentoaseman alasajosta huolimatta, kunhan lama helpottaa ja mittavat risteysjärjestelyt saadaan rakennettua loppuun.

– Tontteja on kyselty tasaiseen tahtiin ja alueen rakentaminen varmaan jatkuu siitäkin huolimatta, että lentoliikennettä ei ole, toteaa Pirttikoski.