1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Hessu luottaa perusasioihin – taskussa aina huuliharppu ja käteistä rahaa

Musiikki vie yhä voimallisesti tällä viikolla pyöreitä vuosia täyttänyttä bluesmies Heikki "Hessu" Heinosta. Perinteisen juurimusiikin lisäksi Heinonen nojaa arjessaan tuttuihin ja turvallisiin juttuihin.

Heikki "Hessu" Heinonen
Hessu Heinonen on ollut postinjakajan työstä eläkkeellä jo vuosia, mutta musiikki on edelleen iso osa elämää. Mikko Maasolan haastattelussa Heinonen paljastaa, miten blueskärpänen häntä aikanaan puraisi.
Heikki "Hessu" Heinonen
Hessu Heinonen on ollut postinjakajan työstä eläkkeellä jo vuosia, mutta musiikki on edelleen iso osa elämää. Mikko Maasolan haastattelussa Heinonen paljastaa, miten blueskärpänen häntä aikanaan puraisi.

Jyväskyläläinen Heikki "Hessu" Heinonen on luotsannut Blues Live! ry:tä musiikkiyhdistyksen alusta asti. Vuosia yhdistyksen puikoissa on kertynyt jo 35. Laulaja-harpisti, blueskonkari kuuluu itse suuriin ikäluokkiin ja täytti tällä viikollla 70 vuotta. Ikävuodet eivät Heinosen mukaan toistaiseksi erityisemmin paina.

– En ole juuri mitään eroa elämässä pyöreiden vuosien myötä huomannut. Kuutisen vuotta olen ollut Postin hommista pois. Aamut on nykyään mukavampia, kun voi mennä härättyään vaikka uudelleen pötkölleen, eikä tarvitse katsoa onko viikonloppu, että pääsee lähtemään milloin minnekin, kuvailee Heinonen.

Maailman muuttumista ja erityisesti robottien tuloa jopa postinjakeluuun Heinonen ei ole seurannut vain ilolla. Hän kertoo olevansa monissa asioissa vanhojen ja yksinkertaisten asioiden suosija. Taskussa ei ole älypuhelinta ja repussa kulkee mukana aina huuliharppu ja käteistä rahaa.

– Olen yleisemminkin vähän huolestut siitä, että teknisen kehityksen yliarvostus on aikamoista nykyään.

Kuva: Timo Hytönen / Yle

Blues on ollut ja pysynyt Heinosen elämässä vuodesta 1965, jolloin genren suuret nimet tekivät karheilla ja voimakkailla äänillään nuoreen mieheen lähtemättömän vaikutuksen.

– Rytmilliset peruskuviot koukuttivat ja bändit olivat sanotaanko nyt erittäin suggestiivisia.

Keski-Suomessa Heinonen tunnetaan Blues Live -festivaalin ja klubien kasvoina ja kantavana voimana. Tämänvuotinen bluestapahtuma alkaa Jyväskylässä 30. syyskuuta.

– Olen jaksanut vuosikymmenet olla mukana järjestämässä ehkä siitä syystä, kun itse soittajana tuntee monet artistit ja ajattelee, että tuokin pitäisi saada tänne esiintymään. Tosin osa soittaa jo taivaallisissakin orkestereissa, toteaa blueskonkari.